Само някои от бездимните тютюневи стикчета, които се нагряват с

...
Само някои от бездимните тютюневи стикчета, които се нагряват с
Коментари Харесай

Забраняват само някои видове бездимни тютюневи стикове със силен аромат, различен от тютюневия, а не електронните цигари

Само някои от бездимните тютюневи стикчета, които се нагряват с устройства IQOS, GLO, PULZE, ще бъдат неразрешени. Повечето типове нагреваеми стикчета си остават и няма да бъдат забранявани. Нито пък ще бъдат забранявани електронни цигари и вейпчета.

Според предложение за смяна в Закона за тютюна се планува въвеждане на възбрана за продажба единствено на бездимните нагреваеми тютюневи произведения с ясно разпознаваем мирис, друг от тютюневия, или стикчетата, които съдържат овкусители, в която и да е от съставните им елементи, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други механически детайли. Болшинството от нагреваемите стикчета, обаче, са с тютюнев мирис и усет и те няма да бъдат неразрешени.

Забраната се вкарва вследствие на призната през 2022 година Делегирана инструкция на Европейската комисия и ще бъде годна в целия Европейски съюз. Всяка държава-членка на Европейски Съюз ще вкара възбраната в своето национално законодателство. Законопроектът в България планува възбраната да влезе в действие от 23 октомври, а количествата, които ще попаднат в възбраната да се изчерпат от пазара до 1 януари 2024 година

Тъй като народните представители излизат в предизборна почивка от 6 октомври до 8 ноември, е допустимо срокът от 23 октомври за влизане в действие да не бъде спазен.

От 2016 година беше въведена възбрана за цигари и тютюна за пушене за ръчно стесняване на цигари с присъщи усети и аромати. По това време бездимните нагреваеми тютюневи произведения не бяха пуснати на пазара. Но, Европейското законодателство планува, че когато продажбите на даден тип тютюнево произведение, в тази ситуация нагреваемите тютюневи произведения, набъбнат над 2.5% от общите продажби на тютюневи произведения в Европейски Съюз, Европейската комисия може да реши да забрани и тези артикули с присъщи вкусово-ароматни качества. Такъв е случая към 2022 година с нагреваемите тютюневи произведения – техните продажби са над 2.5% от всички тютюневи произведения в целия Европейски Съюз.

Забраната не се отнася за никакви други артикули, които не съдържат тютюн, каквито са течностите за електронните цигари, никотиновите торбички и други.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР