Само нетъргуващият на финансовите пазари не прави грешки.Този извод се

...
Само нетъргуващият на финансовите пазари не прави грешки.Този извод се
Коментари Харесай

Грешките на великите инвеститори

Само нетъргуващият на финансовите пазари не прави неточности.

Този извод се удостоверява от обстоятелството, че едно от известните имена в областта на вложенията е продала книжа на Nvidia преди да стартира покачване при компанията, което от началото на 2023 година възлиза на над 160%.

Ето и пет неточности на част от най-хубавите вложители в света:

Питър Линч

За 13-те си години отпред на фонда Magellan той съумява да реализира междинна рентабилност от 29.2% – двойно повече от повишаването на S&P500 в този интервал.

Линч съжалява, че не е купил акции на Apple дружно с iPod-а за щерка си, за който дава 250 $. „ Тогава си помислих, че Apple продават продукта с значителен марж на облагата, само че по този начин и не купих техни акции “, спомня си той.

Уорън Бъфет

Великият вложител е един от най-големите акционери в Apple. Въпреки това той няма доста инвестиции в софтуерни компании, защото не схваща от бизнеса им.

Berkshire Hathaway има над 100 милиарда $ свободни парични средства, само че единствено към 1 милиарда $ са вложени в Amazon. На въпрос за какво това е по този начин, той дава отговор: „ От нелепост “.

Рей Далио

Основателят на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates прави най-голямата си неточност през 1982 година

Тогава Далио залага всичко на упования от него спад на финансовите пазари заради планувана меланхолия. В идващите 18 месеца обаче стопанската система на Съединени американски щати се показва повече от добре, което води до огромни загуби за него и вложителите му.

„ Трябваше да уволня всички хора, в последна сметка, останах единствено аз като чиновник на Bridgewater “, споделя той. Далио даже заема 4 000 $ от татко си, с цел да заплати персоналните си разноски.

Майкъл Бъри

Истинският воин от кино лентата „ Големият залог “ (The Big Short) доктор Майкъл Бъри е създател на фонда Scion Asset Management. Той печели милиони долари, откакто залага против нискокачествените ипотечни облигации преди срутва на имотния пазар в Съединени американски щати през 2008 година

Купува акции на GameStop за първи път през 2019 година, защото счита компанията за подценена. Именно цената на нейните книжа инвеститори от известен конгрес покачиха многократко, с което се изправиха против огромните капиталови банки.

Продажбата на ранен стадий от растежа на GameStop, трансформирала се в една от меме фирмите, търгуващи се при високи коефициенти, лишават Бъри от облаги за над 1 милиарда $.

Кати Ууд

Акциите на Nvidia са най-поскъпващите в показателя S&P500 от началото на 2023 година Те прибавят 166% към цената си, на фона на упованията за съществено повишаване на приходите на компанията в идващите тримесечия.

Фондът на Ууд – ARK Invest, обаче продава книжата на Nvidia при започване на 2023 година, с което лишава вложителите си от обилни облаги. Кати Ууд е известна като един от най-големите фенове на Илон Мъск и Tesla.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР