Само може да аплодираме това решение! Министерството на околната среда

...
Само може да аплодираме това решение! Министерството на околната среда
Коментари Харесай

Браво! Министър Сандов спира помощите за дърва и въглища

Само може да приветстваме това решение! Министерството на околната среда и водите предлага прекъсване на обществените помощи за дърва и въглища като част от ограниченията за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Това разгласи в Народното събрание вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов. В новия бюджет за 2022 година са заложени 30 милиона за запазване на чистотата на въздуха.

Основните аргументи за влошеното положение на качеството на атмосферния въздух са битовото отопление и в по-малка степен автомобилният превоз. Това са систематизираните данни на редица разбори за чистотата на въздуха.

По настоящата Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух са въведени условията за качеството на твърдите горива - въглища и брикети, употребявани за битово отопление от популацията. Съществува разпоредба за условията и контрола на употребяваната дървесина, както и пълномощия на общините за установяване на зони с ниски излъчвания. Въпреки наличната законодателна рамка казусът с влошеното качество на въздуха остава сериозен за страната ни.

Екоминистърът Борислав Сандов разгласи в Народното събрание спомагателни ограничения, които се обмислят:

Аз съм в връзка и с Министерството на труда и обществената политика за това, че помощите под формата на въглища и дърва би следвало да бъдат прекъснати, доколкото те задълбочават казуса ".

София и Пловдив остават градовете с най-мръсен въздух.30% от замърсяването в София с фини прахови частици е породено отвън рамките на Столична община, изясни екоминистърът:

По отношение на финансирането на ограниченията в битката с мръсния въздух Борислав Сандов уточни, че с изключение на средствата по оперативните стратегии в проектобюджета за тази година са заложени 30 милиона за ограничения за запазване на чистотата на въздуха и настрана 47 млн. лева по нов механизъм.
Свързани вести Вицепремиерът Сандов захапа кариерата в Белащица: Кражба ли е? Министър Сандов: България ще бъде наказана на 10 млн. лева поради мръсния въздух Екологичен скандал докара вицепремиера Сандов в Пловдив ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР