Само една трета от глобалното население оценява своето правителството положително.

...
Само една трета от глобалното население оценява своето правителството положително.
Коментари Харесай

Електорати и елити – колко е голяма пропастта?

Само една трета от световното население прави оценка своето държавното управление позитивно. Но разликите сред районите по света, както и вътре в самите райони, са много обилни. Старият либерален свят (ЕС) в по-голямата си част е неудовлетворен от държавните управления си – единствено един от четирима е задоволен. Лидерът на този либерален свят (САЩ) е още по неудовлетворен – единствено един от петима е удовлетворен от държавното управление. Населенията в Индия и Източна Азия са тези, които в по-голямата си част споделят, че са задоволени от ръководството си. Респондентите от Филипините, Виетнам и Индия са водещи по задоволеност от ръководещите ги – повече от 70% са задоволени. За съпоставяне в страни като Латвия, Япония и Хърватия удовлетвореността е под 10%. Това са резултатите от годишния проучвателен план на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, наименуван „ Край на годината “ - годишна традиция, инициирана и проектирана под председателството на доктор Джордж Галъп през 1977 година Тази година то бе извършено от международната асоциация “Галъп интернешънъл “ в съдействие с УИН в 55 страни по целия свят.

Като цяло, Управленският показател „ Гласът на хората “ сподели, че пропастта сред политиците и жителите е по-голяма в по-развитите и демократични страни. Това основава предпоставки за появяването на популистки придвижвания и крайнолеви или крайнодесни талази. Високите равнища на разминаване сред ръководещи и жители в Съединени американски щати и Европейски Съюз демонстрират същинската опасност за демократичния модел на ръководство и неговия имидж по света. Авторитарните държавни управления са в положение да получават по-високи оценки на задоволеност, тъй като основават заблуда за по-силна национална еднаквост.

А къде е България?

Със стойност 27 България попада в графата на недоволните в международен мащаб. Страната ни наподобява покрай междинните стойности за Европейски Съюз (25). Обществото у нас е по-доволно, в сравнение с обществата в Хърватия (9), Босна и Херцеговина (17), Румъния (22), Гърция (20), само че несъмнено е доста по-недоволно в сравнение с обществата в Албания (41), Сърбия (41), Македония (48) и Турция (53).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР