Само един процент от личните лекари са на възраст до

...
Само един процент от личните лекари са на възраст до
Коментари Харесай

Лекарското съсловие застарява – само 1% от джипитата са до 39 г.

Само един % от персоналните лекари са на възраст до 39 години, сочат данните на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Доц. Любомир Киров, ръководител на Националния съвет по обща медицина, настоя пред БНР за съответни ограничения при образованието на експерти в тази област, с цел да има по-голям интерес към специалността.

С последната смяна в Наредба 1 за придобиване на компетентност здравното министерство предлага специализантите да остават на работа в лечебното заведение, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна. Доц. Любомир Киров приветства това решение.

"Стига, несъмнено, по някакъв метод някой да не се пробва да принуждава сътрудниците да започват на тъкмо несъмнено място в страната. За мен би трябвало да има безспорна независимост ", уточни той.

Заради отлива на фрагменти от специалността за персонални лекари, в наредбата би трябвало да се планува по-дълъг период на образование. "Нека в тази разпоредба да се отдели един раздел, който да е две страници, където да се опише ясно и тъкмо реда по какъв начин се организира тази специализация по обща медицина и обвързваните с нея правила ", разяснява доцент Киров.

Цели 38 на 100 от персоналните лекари са над 60 години, 17 на 100 - над 65 години, а 8 на 100 са над 70 години, уточни още доцент Любомир Киров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР