Само един 8-километров мост разделя съседните Швеция и Дания, но

...
Само един 8-километров мост разделя съседните Швеция и Дания, но
Коментари Харесай

Швеция и Дания, съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса

Само един 8-километров мост разделя прилежащите Швеция и Дания, само че до момента в който улиците на датската столица Копенхаген са пусти, животът в шведския град Малмьо продължава, а двете страни възприемат напълно разнообразни подходи в борбата против ковид, написа " Ройтерс ".

Дания ограничи събирането на хора до 10 или по-малко души и подреди затваряне на учебни заведения, университети, центрове за грижи за деца, заведения за хранене, кафенета, библиотеки, спортни зали и фризьорски салони. Швеция обаче в огромна степен към момента е отворена за бизнес.

" Не мисля, че това е толкоз видимо тук ", споделя Микаела Йонсон във връзка ограниченията за битка против вируса. Нейният фризьорски салон в Малмьо, третият по величина град в Швеция с население 317 хиляди души, продължава да е цялостен с хора. " Повечето от клиентите ми, в случай че не работят от работните си места, го вършат от у дома Надяваме се да не стане като в Дания и да не затворят изцяло салоните ", добавя тя.

Швеция забрани събирането на повече от 500 души и сподели на заведенията за хранене, че могат да обслужват единствено седнали клиенти. Властите също така приканиха хората да употребяват здравия си разсъдък и да останат по домовете си, в случай че се усещат заболели. Ресторантите и учебните заведения за множеството деца остават отворени, а улиците към момента са цялостни с хора.

На 35 минути път с кола през протока Йоресон в Копенхаген, Йорген Скют, притежател на верига салони в Дания, седи в един от празните си фризьорски салони.

" Беше малко шокиращо да схвана, че би трябвало да затворя бизнеса си и центровете ", споделя той. " През миналата седмица бяха празни, никакви клиенти, никакви чиновници, никакви фризьори, безусловно нищо ".

Според него веригата ще оцелее, тя продължава да продава артикули от личната си линия за коса и предлага препоръки по телефона на клиенти.

" Малки наподобява на призрачен сън, в който в действителност няма никой на никое място. Хората са по домовете си и няма никой на улицата ", споделя той, като прибавя, че има вяра на държавното управление и поддържа подхванатите ограничения.

Дания затвори границите си и позволява единствено хора, пренасящи артикули, и тези, които живеят или работят в страната.

Швеция възприе по-мек метод спрямо множеството страни, следвайки рекомендациите на шведската Агенция за публично здраве. Според нея затварянето на учебни заведения е неефективна мярка и всевъзможни ограничавания би трябвало да се постановат в подобаващия миг и за допустимо най-кратко време.

Швеция, с население съвсем два пъти по-голямо от това на Дания, има към 2806 доказани случая (към 26 март) и 66 смъртни. В Дания има 1851 доказани случая и 34 смъртни (също към 26 март).

Шведската здравна организация въпреки всичко призна, че евентуално ще има още ограничения, защото вирусът продължава да се популяризира. " Мерките обаче би трябвало да са устойчиви, не можем просто да кажем, че всичко би трябвало да бъде затворено за няколко месеца ", акцентира шведският основен епидемиолог Андерш Тегнел.

Още за метода на Швеция четете тук и тук.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1135)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР