Само две седмици остават до предполагаемата дата на руската инвазия,

...
Само две седмици остават до предполагаемата дата на руската инвазия,
Коментари Харесай

Руското превъзходство е съвсем очевидно: кой доставя оръжия на Украйна?


" Само две седмици остават до хипотетичната дата на съветската инвазия, а до тогава украинската войска не може да бъде въоръжена по този начин, че да е равностойна на съветската ", споделя специалист. Но кой въпреки всичко доставя оръжия на Украйна?

Най-големият снабдител на оръжие за Украйна са Съединени американски щати - с голяма преднина пред всички останали. Докато Барак Обама беше президент, към момента действаха някои ограничавания за износа: разрешени бяха единствено доставките на така наречен несмъртоносни оръжия - т.е., оръжия, които вадят от строя противниковите бойци, само че без да ги убиват.

Кой и по какъв начин оказва военна помощ на Украйна

При Доналд Тръмп настъпи смяна: от 2018 година Съединени американски щати доставят и противотанкови ракети, както и съответните стрелкови установки. И то в забележителен размер - несравнимо по-голям от този на доставките от останалите страни в НАТО.

Украински бойци по време на обучение

Англия оказва помощ най-много за построяването на украинските военноморски сили. А в границите на Европейски Съюз Полша е страната, от която идва най-голямата военна помощ за Украйна. Това може да се изясни с общото минало на двете страни: и двете са били част от Варшавския контракт, а военното съдействие от тези години оказва въздействие и до през днешния ден, твърди военният специалист Густав Гресел. Според него полският принос е бил доста значим за украинската войска, защото с помощта на него старите оръжия от руско време са били осъвременени.

Военният специалист Густав Гресел следи от години развиването на армиите в Източна Европа. Той е уверен, че последните доставки на оръжия за Украйна.

Разгледайте и тази фотогалерия:

Редакцията предлага
" Не е допустимо за толкоз малко време да се достави някаква оръжейна система, която да промени обстановката трагично. Не може, украинската войска да бъде въоръжена с нещо, което да я направи равностойна на съветската ", споделя Гресел.

Според него съветското предимство във въздуха е напълно явно и по тази причина доставките на оръжия за Украйна имат сега по-скоро алегоричен резултат. " Те алармират, че европейците фактически имат волята да поддържат Украйна ", споделя специалистът.

Подсилване на военното наличие

Страните, които в този момент доставят оръжия на Украйна, залагат и на сплашващия резултат - с цел да осъзнае Русия, че цената, която би платила при положение на експанзия, ще е доста висока. А най-много западноевропейските страни от НАТО следват и тази тактика: те желаят да подсилят, да изпратят повече бойци и повече военна техника до границата с Русия и Беларус. Както се изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Русия в този момент реализира таман противоположното на това, което в началото искаше - а точно: да има по-малко натовски войски край нейните граници.

Германия да вземем за пример разгласи, че ще изпрати 350 спомагателни военнослужещи в Литва, където към този момент се намират 600 бойци на Бундесвера, които са част от бойните отряди на НАТО по североизточния фланг на Алианса. Франция пък има намерение да изпрати сухопътни войски в Румъния, а Нидерландия разгласи, че ще разположи бойни самолети в България.

*****

Вижте и това видео:
Източна Украйна: по какъв начин живеят хората край фронтовата линия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР