Само две от делата, които антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила

...
Само две от делата, които антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила
Коментари Харесай

Само с 2 дела КПКОНПИ губи близо 8 млн. лева

Само две от делата, които антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изгубила в последно време, са за общо близо 8 млн. лева, написа Euractiv.bg.

За съпоставяне, съгласно данните за м.г., са влезнали в действие общо 45 правосъдни решения по каузи за конфискация, като общата стойност на почетените искове е в размер на 13 782 523 лева Тоест единствено двата отхвърлени желае са над половината от иззетата през цялата предходна година сума. След като комисията губи делата, тя би трябвало да заплати и огромни суми за разходи и такси.

Първото от тези тлъсти каузи е за малко над 4,3 млн. лева, за които комисията е претендирала да бъдат иззети от някогашния основен проектант на Каварна Юлиян Илиев, някогашната му брачна половинка и двете им дъщери. Апелативният съд във Варна отхвърля всички искове на КПКОНПИ, като тримата апелативни съдии осъждат комисията да заплати държавна такса в размер на 86 120 лева, както и разноските по делото – 153 238 лева за Илиев и 72 449 лева за някогашната му жена и децата, оповестява Сега. Делото за конфискацията е заведено през 2014 година

Решението на апелативния съд не е дефинитивно и КПКОНПИ може да го оспори пред висшата инстанция.
На 10 август т.г. като втора инстанция апелативният съд, само че във Велико Търново отхвърля иск за над 3,58 млн. лева против Колю и Гина Милкови от с. Полски Сеновец. Проверката против тях започва, откакто Милков е упрекнат за пране на пари в изключително огромни размери, а делото за конфискация се точи от 2016 година Двамата са родители на Младен Милков - един от обвинените по знаковото дело Недосегаемите, прочуло се със споразуменията, уговаряни от някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев, до момента в който е бил спецпрокурор. Колю Милков е упрекнат по делото, което се води от 2009 година, през юли 2013 година

КПКОНПИ стига до извода, че има доста противоречие сред приходите и имуществото на сем. Колеви и разноските им. Съдиите обаче намират това за недоказано. Те напомнят в решението си, че може да се конфискува единствено имущество, което съществува действително все още на привършване на инспекцията във владенията на проверявания човек и обвързваните с него лица. А в този случай това не е по този начин. Тук решението също не е дефинитивно, като КПКОНПИ може да го оспори пред Върховния касационен съд.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР