Само два дни след монтирането на люлка за деца със

Само два дни след монтирането на люлка за деца със ...

Вандализъм: Счупиха люлката за децата със специални потребности.


Само два дни след монтирането на люлка за деца със специални потребности в столичен парк, тя вече е повредена.

Люлката е рискова за използване след нанесената повреда, каза фотографът Анна Йончева пред БНР.
Люлката беше монтирана в парк "Света Троица" в София, след като фотографът организира благотворителна кампания "Различните деца на България" за събиране на средства.

"Люлката е в окаяно състояние. Току-що я снимах. Изпратих я отново на производителя", обясни Йончева.

"Не може една част от обществото да даряват, да искат да направят нещо хубаво и в един момент останалата част от това същото общество да руши”, възмути се тя фотографът.

Йончева разказа, че заключалката на люлката при първоначалния монтаж е била с тримилиметрова стомана, а вчера са сложили подсилена - от шестмилиметрова стомана.

"Това нещо днес сутринта е усукано. С мен имаше мъж, който се опита с ръце да го оправи - не стана. Това нещо е хванато и с някакъв инструмент е въртяно и е усукано", обясни тя.

"Вчера сложихме стикери, на които пише "Комбинирана люлка, пригодена за деца в инвалидни колички", тази сутрин част от надписа вече липсва. Първите букви са изтъргани, няма ги. Отдолу гумата, която е под платформата - това е гума, която е предвидена да издържа до сто килограмана на платформата, тя е изкривена", допълни картината Анна Йончева.

Освен това вече е имало и инцидент - паднало дете от люлката.

"Деца се струпват върху платформата без абсолютно никакъв родителски кантрол, по 20 деца на люлката“, сподели още свои впечатления от деня на монтирането на съоръжението Анна Йончева.

Според нея вината не е в децата, защото люлката е за абсолютно всички малчугани на площадката.

"Но някой трябва да им каже как да пазят това, което ползват. Пред очите ми едно дете падна под натиска на всички други. Вратичката се отваря, те се спускат по нея, въргалят се, блъскат я в земята - нито един родител около тях,“, каза още тя.

След вандализма Йончва призна, че се чуди дали изобщо ще опита отново да събере пари за люлка.

“Идеята ми беше да покажа тези деца, обществото да ги види, да научи за тях, да ги види усмихнати, щастливи. И ако във времето на проекта мога да сложа и едно съоръжение някъде, за да ги направя щастливи, ето, сложих го. Децата наистина бяха щастливи. Не мога да опиша с думи емоцията, която видях пред очите си. Как страхът, защото те не са се качвали, как техният страх, който беше в очите им, за две-три минути преминава в едно въодушевление, усмивка, страхотно изживяване и два дни по-късно... просто не знам. За мен наистина е отчайващо", сподели фотографът.  
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg