Само допреди години турската лира беше изключително стабилна. Турция сега

...
Само допреди години турската лира беше изключително стабилна. Турция сега
Коментари Харесай

Турската лира продължава да се обезценява все повече

 Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна. Турция в този момент се оправя по-добре от други страни с пандемията, а икономическият растеж остава релативно висок. Защо тогава лирата продължава да пада? В момента една турска лира се равнява на 0,21 ст.

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е шурей на президента Ердоган, тези дни показа нови оптимистични прогнози за икономическия растеж в страната. Турската лира обаче продължава да се обезценява. През последните 12 месеца турската валута се е обезценила по отношение на $ с над една трета, а по отношение на еврото – с близо 50 на 100, написа в собствен анализ DW.

Според специалиста по валутни въпроси на DZ Банк Зьорен Хетлер, това развиване не е учудващо. Пред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " той декларира, че аргументите за трайно низходящото развиване на турската валута не са стопански, а политически.

Политическите фактори са водещи

Само допреди няколко години лирата правеше извънредно устойчиво усещане, само че от 2016 насам – след провалилия се опит за прелом и последвалото преобразяване на Турция в автократична президентска република, обстановката се промени значително.

Особено съдбовна роля изигра подчиняването на редица държавни институции, като да вземем за пример Централната банка, на волята и наредбите на Ердоган. Това оказа пагубно въздействие върху стабилността на турската валута.

Валутният специалистът Хетлер, който от години изследва развиването на турските финанси, дава като база за съпоставяне данните на други бурно разрастващи се стопански системи. От това съпоставяне излиза наяве, че не всички се развиват по този начин низходящо, както Турция. Южноафриканският ранд, да вземем за пример, в продължение на 10 години се е развивал по подобен метод с турската лира. От края на 2016 година обаче, линиите на развиване на двете валути стартират да се раздалечават.

Факт е, че от 2016-та насам южноафриканският ранд се е обезценил с 20%, само че той към момента наподобява постоянен спрямо турската лира, която през същия интервал е изгубила над 60% от цената си по отношение на $.

По стопански растеж Турция е по-напред от Южна Африка. Страната край Босфора се оправя по-добре и с пандемията от ковид. Следователно, споделят специалистите, повода за обезценяването на турската лира не може да се търси в упоменатите два детайла. Остават единствено политическите фактори, за които написа Хетлер, а точно: " Надеждността и стабилността на политическите условия, както и репутацията на централните банки в двете страни ".

Независима парична политика

Южна Африка, несъмнено, не е пример за политическа непоклатимост и новаторски старания. Там също има злоупотреби и корупция. Но страната разполага с народна власт, независимост на печата и без значение правораздаване. " А всеки опит да бъдат орязани пълномощията на Централната  банка във връзка с паричната политика, бяха задушени  още в зародиш ", твърди немският специалист.

В Турция обаче през 2019 беше заменен президентът на Централната банка, таман когато той се опитваше да понижи инфлацията, повишавайки главния лихвен %. А турският президент Ердоган непроменяемо повтаря, че не е другар на високите лихви, без значение от препоръките на всички специалисти по този въпрос. За слабия курс на лирата сега играе роля и различен политичеки фактор - напрежението в района на Нагорни Карабах, където Турция се изявява като покровител на ислямската страна Азербайджан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР