Само ден след като одобри създаване на частна многопрофилна болница

...
Само ден след като одобри създаване на частна многопрофилна болница
Коментари Харесай

Кой ще поеме отговорност за създаването на частната болница Мама и аз?

Само ден откакто утвърди основаване на частна многопрофилна болница в столицата, държавното управление анулира решението си. Разрешението за градеж провокира съществено публично отвращение поради подозрения, че частната болница ще замести непостроената към момента Национална детска болница.

Премиерът Димитър Главчев съобщи желанието си да потърси отговорност на хората, които са внесли предлагането за разглеждане на плана, като даже заплаши да освободи здравният министър Галя Кондева , в случай че не внесе в поставения период отчета за анулация на решението. От Министерски съвет разгласиха стенограмата от съвещанието на 30 април.

Усещане за решение, взето на мрачно - това е реакцията на разнообразни организации откакто става обществено утвърждението на Министерски съвет за нови 400 болнични кревати в столицата.

" Нещата са били готови, не е инцидентен денят, в който излиза, не е инцидентно, че са празници, че е Великден. Тука въпросът е кои са тези хора в администрацията на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет, които сложиха в дневния ред този въпрос. Заглавието ясно приказва за каква болница става дума, какъв е бил планът. " Мама и аз " няма по какъв начин да е болница за възрастни жители ", съобщи проф. Иван Литвиненко - Обществен съвет за създаване на Национална детска болница.

В плана на вложителя обаче заложените детски кревати са едвам 40 - едно поделение от 30 планувани. Под 10 % от заложения потенциал на болничното заведение. Това не е първият опит на Търговска лига да открие болница в столицата. През 2021 година тогавашния здравен министър Асена Сербезова отхвърля да издаде позволение заради резултатите от инспекция на потребностите на популацията в София от здравна помощ, съгласно които потребност от сходна болница няма.

" Когато тя проработи тя може да промени структурата си и от 40 да станат 400 педиатрични места и когато се построи другата държавна, а тя ще се построи сигурно доста по-бавно във времето, тогава отговорът може да бъде ами няма потребност от такава болница, какво вършим ", попита проф. Иван Литвиненко - Обществен съвет за създаване на Национална детска болница.

В края на 2022 година Министерския съвет утвърждава Националната карта на дълготрайните потребности от здравни услуги . Данните демонстрират, че в столицата сега има остатък от съвсем 3000 болнични кревати, а съответно тези за интензивно лекуване, каквито предлага новата частна болница - при тях остатъкът е съвсем 4000 кревати.

" Всъщност ще принудят други заведения лечебни да затворят заради това, че няма кой да обезпечи графика на сестрите, да поеме дежурствата ", посочи проф. Иван Литвиненко - Обществен съвет за създаване на Национална детска болница.

Как тогава е взето решението за утвърждение на нови 400 кревати при остатък от съвсем 4000?

Министерски съвет разгласява стенограма от съвещанието си на 30 април. От нея излиза наяве, че здравният министър Галя Кондева показва предлагането на вложителя и афишира, че са преминати всички процедури, с цел да бъде препоръчан плана. Получено е утвърждението на всички институции, които вземат участие в този развой. Решението се приема без забележки или въпроси.

В отговор до нас от Здравната каса обявиха, че два пъти са давали мнение за болница " Мама и аз " - тя може да бъде финансирана от касата, в случай че комплексната оценка на потребностите на популацията покаже нужда от разкриването й.

От Агенция Медицински контрол , която прави тази сложна оценка дадоха отговор, че до момента са изготвили три сложни оценки за " Мама и аз " без обаче да показват аргументите тези оценки да са позитивни.

Не получихме отговор и от министерство на опазването на здравето.

Вчера вложителят " Търговска Лига " разгласи, че се отхвърлят от основаването на педиатрично поделение и сменя името на болничното заведение. Според тях решението на държавното управление може единствено да бъде редактирано в този смисъл, а не анулирано. Не дадоха отговор на запитването ни дали ще апелират към този момент анулираното решение на кабинета.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР