Само ако се появят нови опасни мутации на коронавируса, ще

...
Само ако се появят нови опасни мутации на коронавируса, ще
Коментари Харесай

Кантарджиев: Настъпят ли нови COVID мутации, може да се стигне до трета модифицирана игла

Само в случай че се появят нови рискови разновидности на ковид, ще се наложи трета игла на модифицирана ваксина. Това съобщи някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев във Велико Търново.

По думите му индийският и южноафриканският варианти на болестта не изискват трета игла ваксина, защото не са толкоз рискови.

Проф. Кантарджиев, който към този момент съветва Столичната община по въпросите за имунизация, счита, че трета доза ваксина може да е модифицирана и да бъде различен вид ваксина, която да е нова разработка.

" Само в случай че настъпят нови разновидности, може да се стигне до трета модифицирана игла. Засега тези разновидности не изискват нова ваксина, само че са по-опасни, с това, че по-лесно се популяризират.Но в случай че настъпят такива разновидности, българското държавно управление е сключило контракт с " Пфайзер " да получим ваксина, която ще е модифицирана за незнаен вариант ", разяснява Кантарджиев.

Професорът съобщи още, че сега няма заплаха от дифузно предаване на заболяването на всеобщи мероприятия навън, само че предизвести за строго следене на всички рискови случаи, които идват от чужбина. Той изрече опасения, че в страната към този момент са регистрирани от новите варианти, с изключение на английският.

По думите му сега ограниченията би трябвало да са целенасочени - за недопускане на новите разновидности на COVID-19 в страната. Това не са ограниченията със затваряне и носене на маски, а ограничения за недопускане на " вносните разновидности " на вируса. Според него това може да стане с по този начин нареченото секвениране на хората, идващи от чужбина посредством разбор на генетичния материал от PCR- тестванията. Специалистът акцентира, че е предложил тези превантивни ограничения на настоящия министър на опазването на здравето още на 21 май.

„ Болен човек - PCR, взема се материал и се потвърждава, че е болен. Взема се и се потвърждава подреждането на нуклеотидите в генетичния материал на вируса, по този метод разбираме дали е с английски алфа вид, който господства в страната или че този човек е притежател на другите - южноафрикански, който също ще следим с огромно внимание, делта разновидността от Индия, при който също би трябвало да сме доста деликатни и също по този начин латиноамериканският. В момента имам възприятието, че такива разновидности има и може би скоро ще ви бъдат поднесени по най-подходящия метод ", разяснява някогашният шеф на НЦЗПБ.
Използвани са материали на БГНЕС и БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР