Съмнително назначение в Министерство на правосъдието: почетният председател на УС

...
Съмнително назначение в Министерство на правосъдието: почетният председател на УС
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Синдикалист подпука Атанас Славов заради скандално назначение

Съмнително предопределение в Министерство на правораздаването: почетният ръководител на УС на " Синдикат Охрана " Петко Чалъков е подал сигнал по проблема с Ясен Тодоров - чиновник на Групово дело " Охрана " и ръководител на " Синдикат на чиновниците в пандизите в България ", който е назначен от министъра на правораздаването Атанас Славов като член на УС на Директива за птиците " Фонд затворно дело ". " Това дружество няма нищо общо с Групово дело " Охрана ", а Тодоров не отговарял на критериите, твърди пред Lupa.bg Чалъков.



Петко Чалъков

Според него, правосъдният министър, без да се съобрази с министерска заповед № ЛС – 04 – 365/11.08.2023г., която прецизира критериите за назначение, е назначил контрольор Ясен Тодоров, чиновник на Групово дело „ Охрана “ и ръководител на „ Синдикат на чиновниците в пандизите в България “ като член на УС на Директива за птиците „ Фонд затворно дело “, което дружество няма нищо общо с Групово дело „ Охрана “, а въпросният Ясен Тодоров не дава отговор на критериите за тази позиция.

„ Дали това предопределение на несъответствуващия човек на позицията не е спор на ползи и не навежда на мисълта, че той е там, с цел да извършва политически и финансови поръчки? ”, пита Петко Чалъков.



Ясен Тодоров

Той вижда още нередности, касаещи кариерното развиване на Ясен Тодоров. През  август 2023 година, когато от Групово дело „ Охрана “ в Министерство на правосъдието е изпратена за сключване от министъра заповед за конкурс с вх.№92-10-115/03.08.23г. за шеф на бранш „ Охрана на правосъдни здания и магистрати “, министър Славов е задържал състезанието съвсем половин година, тъй като контрольор Ясен Тодоров не дава отговор на изискването за прослужено време за по-високата служба – основен контрольор. В края на януари 2024г., заповедта за състезанието е подписана (вече Ясен Тодоров има нужното прослужено време) и следва подаване на документи от претендентите.

„ Кой може да убеди чиновниците на Групово дело „ Охрана “, че конкурсът  не е нагласен? Самият господин Тодоров неведнъж се е хвалил, че чака да заеме този значим пост. Срещу него има подавани голям брой сигнали и тъжби, от цивилни лица за спекулиране със служебно състояние и прилагане за персонални потребности на служебни коли. Голяма част от членовете на „ ССЗБ ” също са прозрели политическите му зависимости, стремежа му за кариерно развиване, разчитайки на председателската си позиция в синдиката макар явната непросветеност от негова страна ”, показва още синдикалистът.

Ето цялостния текст на сигнала, който Петко Чалъков е пуснал до разнообразни институции и медии:

I Министърът на Министерство на правосъдието, без да се съобрази с министерска заповед № ЛС – 04 – 365/11.08.2023г.,уточняваща критериите за назначение, е назначил контрольор Ясен Л. Тодоров, чиновник на Групово дело „ Охрана “ и ръководител на „ Синдикат на чиновниците в пандизите в България “ като член на УС на Директива за птиците „ Фонд затворно дело “, което дружество няма нищо общо с Групово дело „ Охрана “, а въпросният Ясен Тодоров не дава отговор на критериите за тази позиция.

Наскоро в извършена среща в Министерство на правосъдието със синдикалните организации, на въпроса за назначението, министър Славов е дал отговор сбито - „ Защото имам право на две назначения и едното е това.....! “.

Дали това предопределение на несъответствуващия човек на позицията не е спор на ползи и не навежда на мисълта, че той е там, с цел да извършва политически и финансови поръчки?

Във времето за Директива за птиците ”ФЗД ” има подадени голям брой сигнали за нередности, при които след инспекция не са открити нарушавания.

Тук е момента да уточня, че Директива за птиците ”ФЗД ” е апетитно, тъй като е държавно дружество, което осъществя и ръководи милиони левове годишна облага от дейностите:

1. ръководство на лавките по пандизите, ценообразуването и избора на доставчици-външни компании посредством публични поръчки;

2.  питателните артикули за затворническите столове;

3. отдаването на затворническа работна  ръка, лични производства и доста други доходоносни действия.

II Още една неправда касаеща кариерното развиване на въпросния Ясен Тодоров е през месец август 2023г., когато от Групово дело „ Охрана “ в Министерство на правосъдието е изпратена за сключване от министъра заповед за конкурс с вх.№92-10-115/03.08.23г. за шеф на бранш „ Охрана на правосъдни здания и магистрати “. Министър Славов е задържал състезанието съвсем половин година, тъй като контрольор Ясен Тодоров не дава отговор на изискването за прослужено време за по-високата служба - ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР. В края на м. януари 2024г, заповедта за състезанието е подписана (вече Ясен Тодоров има нужното прослужено време) и следва подаване на документи от претендентите.

Кой може да убеди чиновниците на Групово дело „ Охрана “, че конкурсът      не е нагласен? Самият господин Тодоров неведнъж се е хвалил, че чака да заеме този значим пост.

III Срещу господин Я. Тодоров има  подавани голям брой сигнали и тъжби, от цивилни лица за спекулиране със служебно състояние и прилагане за персонални потребности на служебни коли. Голяма част от членовете на „ ССЗБ ” също са прозрели политическите му зависимости, стремежа му за кариерно развиване, разчитайки на председателската си позиция в синдиката, макар явната непросветеност от негова страна. До този миг, всички тъжби са покрити и оставени без последици от неговите директни ръководители, което води до фукане с възприятието за власт и безотговорност от страна на Ясен Тодоров. Същия уронва престижа на сътрудник на Министерство на вътрешните работи с държанието си, като парадира със служебното си състояние, изтъквам: „ … познавам се с високопоставени политици, аз съм дълготраен чиновник на Министерството на правораздаването и съм работил дълго време за синдикална организация “. Моят предел на толерантност към такива сходни порочни практики е достигнал  краен лимит и поради това желая да направя обществено притежание недостойното държание на човек, който е синдикален водач и би трябвало да служи за образец, да води хората след себе си и да съблюдава етичните правила.

Всичко това е образец за порочната процедура на ръководещите, да се обкръжават с послушни и некомпетентни техни хора, с цел да им бъдат те задължени!

 Петко Чалъков
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР