Съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно.Това

...
Съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно.Това
Коментари Харесай

Има чума по животните, потвърди директорът на БАБХ и обяви готовност за оставка

Съмнението за съществуване на болестта (африканска чума) е извънредно несъстоятелно.

Това съобщи по време на конференция доктор Дамян Илиев, шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ).

Заради усложнената конюнктура в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, стана ясно, че към момента не са евтаназирани 400 животни. Сега огнището стои отворено и към момента не е ликвидирано. Възможно е размножаване на вируса при тези животни и след това това заболяване може да бъде разнесено в други обитаеми места.

До момента болестта е разпознато на територията на шест села в две общини. В тях са открити по един или два случая във фермите. Там всички тези животни са контакти, съмнителни, рискови. Заболяването е ново в Европейски Съюз. То се придвижва с стеснен контакт при животни. Това е и най-вероятната причина за възникването на огнищата. Не е изключено да бъде пренесено от мигранти, защото към момента не е изключено да се придвижва и от индивида.

Стана ясно, че не е имало вид за карантина на стада, където не е намерено болестта. Карантиране в тази ситуация с това заболяване не може да се реализира.

" Стана рисково да си позволим карантиниране. С карантиране ние няма да дадем гаранции на страните, които търгуват с нас, че сме подхванали задоволително ефикасни ограничения ", изясни доктор Илиев.

До момента към 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.

" И през днешния ден знаем, че са открити животни в багажници да бъдат продадени ", разяснява шефът на БАБХ.

Още при първата регистрация на огнище ние събрахме кметове и фермери, добави той.

Той означи, че фермерите не им пречат при евтаназирането на животните, а хора, които идват да пазят фермерите.

Стана ясно, че в тези области наоколо до Турция има към 300 хиляди животни. В региона на общините, където има ограничавания, животните са под 30 хиляди. В страната уязвимите животни - има към 1,3 млн. добитък, са уязвими на това заболяване.

Д-р Илиев бе безапелационен, че и да няма заболяване никой няма право да движи животни без наше позволение. Никой не може да продава и да движи животни в багажника си без наше позволение. Нашата осведомителна система е основана за това - да знаем какво се е случило с обещано животно, съобщи той.

Директорът на БАБХ добави, че напъните са ориентирани да лимитират болестта в дребен район, тъй че да не бъде наранена цялата страна.

По думите му отговорността на България като гранична страна е доста по-голяма. В прилежаща Турция има към 700 чумни огнища. Ако съумеят да удържат болестта на територията на пограничните региони, рестриктивните ограничения във връзка с млякото и продуктите ще важат шест месеца.

Нашата организация е способният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България, посочи доктор Илиев. За да има дисциплиниращ резултат, животните, които се открият в незаконен транспорт, неотложно се евтаназират, настрана им се вършат актове от полицията и от БАБХ.

Основните стъпки за надзор на болесттите са контрактувани на международно равнище, ние сме длъжни да даваме информация.

" Намерихме чумата, доказахме я и при нас. Същите проби бяха изпратени в референтната лаборатория във Франция. Ние сме изпратили към 400 проби там, взели сме към 6000. Възможно във времето да се потвърждават нови огнища - по тази причина ограниченията, които се взимат там, са ограничаване в придвижване на животни, артикули и артикули ", съобщи той.

Когато обявихме това пред Европейска комисия, че имаме чума по дребните преживни животни - те дефинираха две области - от които да не излизат животни и продукция за вътрешността на страната. За в този момент важи това предписание.

Мерките, които се извършват изключително по евтаназия - в случай че тези ограничения се отсрочват, рискът за разпространяване на болестта е доста огромен.

От понеделник идва задача. Тук ще е един от водещите международни вирусолози, с който ще би трябвало да се направи типизация на вируса и във френската лаборатория - да можем да спрем болестта, сподели още шефът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР