Самата Изабела разказа за абсурдния си случай пред Флагман.бг, а

...
Самата Изабела разказа за абсурдния си случай пред Флагман.бг, а
Коментари Харесай

Изабела е родена и израснала в Бургас, но държавата не признава съществуването й

Самата Изабела описа за неуместния си случай пред Флагман.бг, а както се оказа, освен тя е изпаднала в сходна обстановка. Пресният образец е с Давид от Несебър, който живее в България от 20 години, само че също като Изабела няма български документи за идентичност.

Заради правния парадокс след гимназията Изабела по този начин и не може да се осъществя - дипломата й е непризната, няма право да подпише трудов контракт, а да работи единствено на цивилен с редица ограничавания за работодателя й, което прави наемането й доста сложна задача. Освен всичко друго е застрашена от депортация в Армения - страна, в която в никакъв случай не е стъпвала и не познава никого.

„ Майка ми и татко ми са арменци, които през 1994 година идват в България, с цел да живеят тук. Година по-късно се раждам аз. Преминала съм през всички форми на наложително образование по програмата на МОН, главното си обучение приключих в ОУ „ Климент Охридски “, а междинното – в СУ „ Константин Преславски “. Въпреки че съм положила двете наложителни матури след 12 клас, на процедура аз нямам приблизително обучение и не мога да получа тапия, тъй като през годините по този начин и не можах да получа документи за престояване в България “, р азказва 23-годишната Изабела.

Като своите връстници, които към този момент са приключили даже висшето си обучение, и тя също желае да следва в университет. Влече я логиката на психиката и туризма. На този стадий обаче тази нейна фантазия няма по какъв начин да се осъществя. Според българското законодателство Изабела не попада в нито една рубрика, по която може да й бъде публикуван годен документ за престояване.

Преди няколко години е поискала консултация от правист, който я посъветвал да изиска позволение за непрекъснато престояване, само че заради боязън, че може да бъде депортирана назад в Армения – страна, в която тя даже не е ходила през живота си – тя не подхваща тази стъпка. Основната причина е, че има само арменски паспорт, а в закона нейният случай не е даже разказан.

„ Това би бил най-големият парадокс. Аз не съм напускала България през живота си, в Армения не съм била в никакъв случай, не познавам никого там, а цялото ми обществено обграждане е тук, в Бургас. Искам да продължа да пребивавам тук, да стартира да живея освен в обществото, само че и за страната “, споделя натъжена Изабела.

Тя понася всички последствия и нездравословни неща, които и се случват по отношение на това, че няма документи, изясни на собствен ред адв. Свилен Киров пред Флагман.БГ. Той е безапелационен, че в най-кратки периоди би трябвало да се инициира смяна на Закона за чужденците в Република България, която след това да се обвърже с придобиване на поданство. „ В Закона не е залегнала няма действителна формулировка и точка, по която Изабела да попадне, с цел да получи какъвто и да е статут. Нужна е законодателна смяна, с която да се огледа към положителните европейски практики, като най-близко в това отношение е Румъния, където има организиран „ статут на толерантност “ за чужденците. На малко – в случай че чужденец, роден в страната, който няма престъпни прояви и е живял в страната несъмнено време, получава статут за жителство “, изясни адв. Киров.

Промяната на законодателството в това отношение е най-лесния метод, с които би могъл да се реши казусът на стотици хора в страната, които нямат персонални документи, тъй като са родени в България от чужденци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР