Салвини и Орбан се срещнаха в Будапеща Унгарският премиер Виктор

...
Салвини и Орбан се срещнаха в Будапеща Унгарският премиер Виктор
Коментари Харесай

Ще го бъде ли съюза между Салвини и Орбан

Салвини и Орбан се срещнаха в Будапеща

Унгарският министър председател Виктор Орбан назовава Матео Салвини, водач на крайнодясната партия " Лига " и италиански вицепремиер, " най-важният човек в Европа през днешния ден ". И добавя, че желае да си сътрудничи с амбициозни хора, които са подготвени да работят, вместо със " настоящия брюкселски балон ", който е " изгубил връзка с действителния свят ".

Салвини пък предсказва, че скоро обстановката в Европейски Съюз ще се промени и по тази причина неговата цел е да предложи опция на актуалното европейско управление. По думите му ще бъде образувано " велико партньорство " от тези, които " ги е грижа за бъдещето на блока ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Без съответни проекти

Орбан и Салвини флиртуват с концепцията за съюз сред консерваторите и крайнодясното след изборите за Европейски парламент на 23-26 май. Но никой от двамата не афишира съответни проекти, като да вземем за пример унгарският министър председател да напусне ЕНП или италианският вицепремиер да съобщи, че ще приобщи " Лига " към център-дясното, написа Politico.

Те се срещнаха в Будапеща при започване на май, един ден откакто Орбан обществено прикани ЕНП да си сътрудничи с национално-популисткия блок на Салвини. Това става, макар че участието на партията на унгарския министър председател " Фидес " в ЕНП беше замразено през март. Но макар огромните упоритости на Орбан и Салвини социологическите изследвания демонстрират, че даже в случай че напълно инцидентно ЕНП образува съюз с новия блок, изграждан от италианския вицепремиер (за който се чака да включва националистите на Марин льо Пен, Австрийската партия на свободата, " Алтернатива за Германия " и други формации), комбинираните им сили няма да реализират болшинство в Европейския парламент.

Трудни сътрудници

Салвини гръмко дава обещание основаването на " нова европейска фантазия " и показва, че задачата му е да " одобри партии, с които в никакъв случай преди не сме си сътрудничели ". Но в материала си " Неправдоподобната фантазия на Салвини за паневропейски националистически съюз " сп. Economist показва, че националистите са склонни да не реализират съгласие между тях. Според Гайл Макелрой, политолог от Trinity College, евентуално радикалната десница ще означи прочут прогрес на европейските избори, само че " има доста образци на популистки партии, сформиращи групи, които след това се разпадат ".

Като цяло придвижванията, основани да пазят националните ползи и да величаят националната еднаквост, са сложни сътрудници. Например Орбан е срещу молбите на Италия за преразпределение в границите на Европейски Съюз на търсещите леговище, идващи от Африка. Договарянето по икономическите политики ще е още по-сложно. Например " Алтернатива за Германия " поддържа тъкмо тези икономии, за които Салвини твърди, че възпират растежа на италианската стопанска система.

Макелрой е оптимист. Според него когато почувстват напън в Европейския парламент обичайните консервативни и социалистически групи " ще се съюзят, с цел да държат тези хора в периферията. Именно това вършат от 40 години ". Новата евроскептична партия на Фараж ще завоюва евроизборите във Англия

Новата партия на евроскептиците на Найджъл Фараж получава повече поддръжка от общата за двете обичайно водещи английски партии във вота за Европейския парламент. Това демонстрира изследване на социологическата организация YouGov за The Times. Според него партията Brexit ще получи 34% от гласовете на изборите на 23 май, а ръководещата Консервативна партия на премиера Тереза Мей – едвам 10%. Лейбъристите намаляват евентуалния се резултат до 16%, а двете партии, подкрепящи оставането на Англия в Европейски Съюз – Либералдемократите и Зелените – надлежно 15% и 11%. Сривът в поддръжката за Консервативната партия усилва натиска върху Мей да дефинира датата на своето отдръпване от премиерския пост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР