Салах Хамури, френско-палестински терорист, опитал да убие бивш главен равин,

...
Салах Хамури, френско-палестински терорист, опитал да убие бивш главен равин,
Коментари Харесай

Израел депортира френско-палестински терорист, опитал да убие главен равин

Салах Хамури, френско-палестински терорист, опитал да убие някогашен основен равин, беше депортиран във Франция, разгласи израелският вътрешен министър Айелет Шакед. Това заяви за Българска телеграфна агенция израелската организация ТПС.

" Присъдата на терориста Салах Хамури към този момент е изтърпяна и той беше депортиран от Израел ", сподели Шакед. В известието се отбелязва, че Хамури е бил ескортиран до летище " Бен-Гурион " и качен на аероплан за Франция.

" Това беше дълъг и нескончаем развой и това, че съумях, да осигуря депортацията му тъкмо преди да предам поста си на своя правоприемник, е голямо достижение за мен, тъй като съумях със средствата, с които разполагам като министър, да подкрепя битката с тероризма. Надявам се новото държавно управление да продължи тази линия и да депортира терористите от Израел ", сподели Шакед.

Хамури, член на Народния фронт за избавление на Палестина (НФОП), беше наказан за скрит план за убийството на тогавашния основен равин Овадия Йосеф и прекара седем години в пандиза. Той беше измежду 1027-те палестински пандизчии, освободени през 2011 година и разменени против израелския военнослужещ Гилад Шалит.

НФОП е разгласен за терористична организация от Израел, Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Оттогава Хамури живее в Източен Йерусалим, където работеше като юрист за " Адамер ", организация от Рамала, обвързвана с НФОП, която пази правата на пандизчии. През 2021 година Израел забрани " Адамер " и още пет палестински правозащитни организации с претекст, че служат за заслон на НФОП.

След това Хамури беше задържан няколко пъти.

През декември предходната година израелските управляващи го лишиха от йерусалимското му жителство на съображение " забележителна враждебна активност ". През март Хамури беше подложен под административен арест, противоречива мярка за неотклонение, позволяваща на Израел да задържа лица, обвинени в тероризъм, без да им повдига обвинявания.

През ноември израелският Върховен съд отхвърли жалбата му против отнемането на йерусалимското му жителство, което проправи пътя за депортирането на Хамури.

Равин Йосеф беше и нравствен лидер на религиозната партия " Шас ". Лидерът на тази политическа мощ Арие Дери, който се чака да размени Шакед на поста вътрешен министър, сподели, че депортирането на Хамури " бележи края на дълъг, само че обективен правосъден развой ".

Френските управляващи към този момент не са коментирали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР