Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на

...
Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на
Коментари Харесай

Откриха сребърно съкровище край Мездра

Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на Историческия музей във Враца. Находката е открита инцидентно при изкопни работи в град Мездра, само че има огромна културно-историческа и нумизматична стойност, считат специалистите.

Мездра

Сребърното богатство е било в глинен съд и е открито под корените на остаряло дърво. Историците дефинират монетите като римски императорски денарии и антониниани, сечени в продължение на двеста години. Те носят ликовете на императори и техните съпруги, живели от първата половина на първи век доникъде на трети век.
Георги Ганецовски, шеф на РИМ-Враца: Показвам една монета на император Диадометиан, която е с извънредно качество, или една на император Септимий Север, тя е с лика на императора и е сечена в Сирия.
Археолозите обаче настояват, че находката, стигнала до музея, е единствено дребна част от същинското богатство. То още веднъж удостоверява, че на мястото на днешна Мездра е имало богат средищен град с хилядилетна история.
Георги Ганецовски, шеф на РИМ-Враца: До нас е достигнала една част от тази находка, една пета или една шеста част от същинската численост на откритите монети,която е най-малко хиляда. Аз още веднъж приканвам тези, които очевидно са присвоили част от монетите - мястото на тези монети е в музея.
По случая с изчезналото богатство се води полицейско следствие. Предстоят и избавителни разкопки на терена, с цел да се изследва дали на това място има и други скъпи находки от римско време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР