Съкращаването на сроковете за карантина е правилно. Това каза пред

...
Съкращаването на сроковете за карантина е правилно. Това каза пред
Коментари Харесай

Проф. Яна Симова: 80% от хората имат оплаквания месеци след боледуването от Covid-19

" Съкращаването на периодите за карантина е вярно ". Това сподели пред БНР проф. Яна Симова, шеф на Българския кардиологичен институт. 

Тя цитира данни, съгласно които Омикрон дава по-малко белодробни провали спрямо Делта разновидността , а пациентите в болница се нуждаят по-рядко от кислородотерапия или интубация. И акцентира, че международните специалисти са внимателни в това да настояват, че боледуването от този вид на ковид протича по-леко. 

" Вероятно  протичането на Омикрон в нашата страна ще е по-различно, в сравнение с в останалите страни  заради това, че българите страдат от повече от едно заболяване и поради ниските равнища на имунизация. По CNN попаднах на вест, че  в идващите от 6 до 8 седмици над 50% от европейското население ще се разболее от този вариант на ковид . Това звучи тревожно ". 

В предаването " Нещо повече " проф. Симова прикани за имунизация като предварителна защита против тежко разболяване от Covid-19. 

" Ваксините пазят даже от Омикрон. С разновидностите на вируса се получи малко по-ниска успеваемост на обезвреждащите антитела . Това не значи, че имунизациите нямат резултат, те отново ни пазят. Ваксиниран, и да се болести, ще изкара болестта по-леко ". 

По думите ѝ децата   над 5-годишна възраст е добре да получат ваксина, с цел да могат да продължат да живеят обикновено в обществена и в учебна среда. 

Проф. Яна Симова е част от националната безвъзмездна стратегия " Живот след Covid ". За малко повече от година, от както е почнала програмата, за помощ са се обърнали 3072 пациенти. 

" Оказва се, че 80%, или  четирима от петима пациенти, претърпели Covid-19, имат недоволства месеци или година по-късно . Оплакванията са разнородни. Около 60% се оплакват от зной, към 40% - от сърцетуптене, следват отмалялост, гръдна болежка, болежка по ставите, главоболие, световъртеж, кашлица, в това число косопад, обриви, болки по пръстите, нарушавания на ноктите. При тези пациенти, преминавайки през нашите кабинети, установихме най-често дестабилизиране на стойностите на артериалното налягане - по-скоро към по-високи стойности, в сравнение с към по-ниски. При над 1/3 от хората има нарушаване на сърдечния темп . За 10% се е наложило наново влизане в болница. Последиците след Covid-19 са непредвидими и те могат да се появят както след тежко, по този начин и след леко превозване на болестта ". 

Интервюто с проф. Яна Симова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР