Те загубиха всичко в райския огън. Сега те отново преживяват скръбта си, докато бушуват пожари в Хавай

...
САКРАМЕНТО, Калифорния (AP) — Мелиса Крик беше с разбито сърце
Коментари Харесай

САКРАМЕНТО, Калифорния (AP) — Мелиса Крик беше с разбито сърце тази седмица, докато гледаше видеоклипове на телефона си на хора, бягащи от бързо развиващ се горски пожар в Хавай.

„Изпращам любов и подкрепа от Парадайз, Калифорния“, коментира Крик публикацията на една жена в социалните медии.

За изненада на Крик, жената му отговори. Тя познаваше Рая – малкия Северен Калифорнийски град в подножието на Сиера Невада, който беше почти унищожен от горски пожар през 2018 г. Жената каза на Крик, че подкрепата й означава много за нея.

„Това беше наистина тежък момент“, каза Крик пред Асошиейтед прес .

Лахайна, Хавай, е тропически рай на северозападния бряг на Мауи. Но горските пожари, опустошаващи региона, завинаги са го свързали с друг рай, този в Калифорния. Двата малки града имат мрачната разлика от преживявайки двата най-смъртоносни горски пожара в историята на САЩ – трагедии, които се разиграха по изключително сходен начин.

„Не искаме да ни запомнят с това“, каза Крик.

И двата пожара започна през нощта, когато е трудно да се предупредят хората, и се придвижи бързо, оставяйки на хората много малко време да избягат. И двете места бяха изолирани, с малко пътища, водещи навътре или навън. Пожарът в Калифорния уби най-малко 85 души и унищожи повече от 18 000 сгради. Пожарът на Хаваите досега е убил повече от 50 души и е унищожил повече от 1000 сгради.

Повечето хора биха си помислили, че място като Рая, разположено в горите на застрашената от горски пожари Калифорния, няма да сподели много на прилики с малък град в Хавай, щат, известен със своите тучни пейзажи.

Но двете места имат повече общо, отколкото си мислите, особено що се отнася до горските пожари, каза Хю Сафорд, пожар и еколог по растителността в Калифорнийския университет в Дейвис. Рисковете от горски пожари и за двете места са добре известни от години, особено след като променящият се климат доведе до по-горещи и сухи сезони, които направиха горските пожари по-интензивни, отбеляза той.

„Изобщо не съм изненадан че на Хаваите е имало подобен пожар", каза Сафорд. „Беше просто въпрос на време."

Докато изображенията изпълваха новинарските репортажи от Хавай тази седмица, Парадайз беше едно от малкото други места в САЩ, където хората наистина знаеха какво е. Не беше добро усещане, казват жителите.

„Веднага задейства за всички нас... емоциите. Това е запомнянето на страха“, каза Стив „Уди“ Кълтън, член на Общинския съвет на Парадайз, който загуби дома си при пожара през 2018 г. „Това е огромно чувство на тъга и се опитваш да го натиснеш.“

В Парадайс Ротари На срещата на клуба в сряда членовете почетоха горския пожар в Хавай с минута мълчание. Но те бързо преминаха към това как могат да помогнат.

Пам Грей, член на Ротари клуб, която загуби дома си при пожара през 2018 г. каза, че местният клуб е получил над 2,1 милиона долара дарения през седмиците след пожара. Клубът използва парите, за да раздава подаръчни карти на хората и да плаща за неща като отстраняване на дървета. Сега, каза Грей, клубът ще търси да върне услугата на Хаваите.

„Цялата тази общност от хора преживя това, което ние направихме. Ако продължаваме да се въргаляме в това всеки ден, цял ден, тогава не можем да станем по-добри и нашата общност не може да стане по-добра и не можем да помогнем на никой друг“, каза тя. „Минахме през това преживяване с причина. И вярвам, че беше да помагам на други хора.“

Но други, включително Лора Смит, все още не са почувствали желание да се намесят и да помогнат. Смит загуби дома си и почти всичко, което притежаваше при пожара през 2018 г. Тя каза, че е било толкова поразително, че се е чувствала сякаш „живее в устата на лъв“.

„Имам чувството, че хората там просто се нуждаят от пространство, за да обработят това, което току-що им се е случило, и да не бъдат претоварени с баналности с това как всичко ще бъде наред, защото със сигурност няма да е наред още дълго време“, каза Смит. „Искам да кажа, сигурен съм, че ще се възстановят. Ние го направихме. Аз имам. Децата ми имат. Но това все още е рана, с която понякога се борим.“

В Парадайс в сряда стотици хора се появиха на церемония, за да отпразнуват откриването на нова, модерна сграда в местния гимназия. Училището беше едно от малкото места, които не изгоряха при пожара през 2018 г., превръщайки се в своеобразна котва за усилията на общността за възстановяване.

Училищната библиотека показваше различни годишници от минали класове, давайки възможност на възпитаниците да помнете по-щастливи времена. Разговорите скоро се насочиха към пожара в Хавай и след това неизбежно обратно към пожара в Парадайз, каза Крик, който присъства на събитието като президент на училищния съвет на Paradise Unified School District.

Крик не можеше да не се зачуди: Ще се съберат ли оцелелите от горските пожари на Хаваите след пет години, за да проучат собственото си минало?

„Как изглежда то за тяхната общност?“ тя попита. „Как да подкрепим някой дори по-изолиран от нас, когато се случи нашият пожар?“

Кметът Грег Болин каза, че всички, с които е говорил на събитието за възстановяване на Paradise, са казали, че мислите им са били насочени към жертвите в Хавай.

p>

„Знаете какъв ще бъде животът им. ... Знаете колко трудни и колко трудни времена ще бъдат", каза той. "Но ако останат с това, има надежда от другата страна. Събира се. И нашият град се завръща.”

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР