Съживяването на вътрешния миннодобивен сектор в Европа би могло да

...
Съживяването на вътрешния миннодобивен сектор в Европа би могло да
Коментари Харесай

„Евронюз“: Европа трябва да съживи минния си сектор

Съживяването на вътрешния миннодобивен бранш в Европа би могло да понижи зависимостта на континента от китайските редкоземни минерали, както и опасности като неустойчивост на цените и загуба на конкурентоспособност, се споделя в разбор на „ Евронюз “.

От няколко десетилетия насам минният бранш в Европа е в крах заради разнообразни фактори. В началото на предишния век на Европа се падаха към 40% от международния рандеман на потребни изкопаеми. Сега този дял е понижен до 3%.

Нарастващата доминация на Китай във веригата за произвеждане и доставка на акумулатори и редкоземни минерали е непрекъсната опасност за Европа, защото тя способства доста за бранша на електрическите транспортни средства в Китай и прави континента, а в действителност и други елементи на света, мощно подвластни от Китай за тези метали и минерали.

Пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, което провокира цяла поредност от наказания на Европейски Съюз против съветския петрол и газ, накара политиците да осъзнаят какъв брой подвластен е Европейски Съюз от Москва във връзка с силата и ги накара да се стремят да намерят по-разнообразни снабдители.

По този метод Европейската комисия се надява да избегне сходна обстановка с лития и другите редкоземни минерали, които са от жизненоважно значение за екологичния преход. Затова съживяването на европейския миннодобивен бранш в този момент е по-важно от всеки път.

Както съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обявявайки Европейския акт за сериозните първични материали по време на речта си за положението на Съюза през 2022 г: „ Никога до момента този парламент не е обсъждал положението на нашия съюз, когато на европейска земя бушува война “.

„ Литият и редкоземните метали скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа. Само търсенето на редкоземни детайли ще се усили пет пъти до 2030 година “, сподели тя. „ Трябва да избегнем да станем още веднъж подвластни, както стана с петрола и газа “.

Законът за сериозните първични материали е ориентиран към 30 първични материали, които Европейският съюз класифицира като сериозни заради риска за доставките и икономическото им значение.

Защо минният бранш в Европа е намалял през годините?

През последните няколко десетилетия минният бранш в Европа означи спад основно заради намаляването на добива на въглища, изключително когато континентът стартира да се ориентира към по-устойчиви източници на сила. Полша, Германия, Украйна и Чешката република обичайно са едни от най-големите производители на въглища в Европа.

От 2012 година насам обаче производството на електрическа енергия от въглища в Европейски Съюз е намаляло с към една трета, което е довело до затварянето на няколко електроцентрали и въглищни мини, които към този момент не са нужни.

През 2022 година в Европейски Съюз са създадени към 55 млн. тона каменни въглища, което е спад с 80 % спрямо равнищата от 1990 година, по данни на Европейската комисия.

С напредването на екологичния преход от ден на ден вложения от Европейски Съюз се насочват към екологични планове и инфраструктура, като да вземем за пример вятърни турбини, слънчеви панели и други От друга страна, вложенията в изкопаеми горива, както от страна на държавните управления, по този начин и от страна на частни компании, са намалели фрапантно.

Пандемията COVID-19 и войната на Русия в Украйна също провокираха задълбочаване на енергийната рецесия в Европа. Тя докара до затварянето на няколко металургични завода, което се отрази отрицателно на енергоемките метали като алуминий и стомана. На собствен ред това докара и до понижаване на добива на боксит и производството на алуминий в Европа.

По данни на Международния институт по алуминий през 2023 година Европа, в това число Русия, е произвела към 6,50 млн. тона алуминиев оксид, което е с към 20,92% по-малко от 8,22 млн. тона през 2022 година

Освен това в Европа има забележителна администрация във връзка с лицензите и утвържденията за рандеман: приемането на позволение за рандеман може да отнеме много повече от десетилетие.

Това е няколко пъти по-дълго, в сравнение с в страни като Китай, което също може да обезкуражи минните компании да се реалокират в Европа или да усилят вложенията си в минния бранш на континента.

Освен това в Европа има доста строги закони за запазване на околната среда и локалните поданици остро стачкуват против нови мини или разширението на съществуващите. Тъй като няколко значими залежи на метали и минерали се намират наоколо до консервационни или екологично чувствителни зони, държавните управления би трябвало да работят внимателно, когато става въпрос за нови мини.

Това е още по-трудно, откакто през последните години Европа реши да резервира задачите си за нулево чисто замърсяване до 2030 година на напред във времето: става все по-трудно да се обоснове одобряването на нови мини или продължаването на поддръжката за съществуващите.

„ Особено в светлината на климатичната рецесия и високия ритъм на загуба на биоразнообразие, целта не може да бъде просто: повече рандеман, повече рандеман “, споделя Михаел Рекорд, началник на секцията за първични материали в неправителствената организация PowerShift, представен от Politico.

Как Европа може да подтиква минното дело?

Законът за суровините от сериозно значение е един от най-решителните законодателни актове, които Европа вкара за вътрешния рандеман и производството на редкоземни минерали през последните няколко години.

По създание той има за цел да понижи доста бюрокрацията и да усили нововъведенията и изследването на различни материали.

Това ще включва най-много по-ясни и постоянни рамки за плановете за преработване и рандеман, както и по-бързи и елементарни канали за издаване на позволения. Вероятно ще бъдат оповестени и стопански тласъци и по-голяма поддръжка за дребните и междинните предприятия (МСП).

Законът слага амбициозни цели за преработване и има за цел да понижи отпадъците през цялото време. По този метод той се надява да понижи търсенето на нови мини.

Един подобен план за преработване е финансираният от Европейски Съюз план Susmagpro, който се организира предходната година и беше ориентиран към преработването на редкоземни магнити, употребявани основно във вятърни турбини, електроника и мотори на електрически коли.

Европейската комисия съобщи, че задачата на плана е „ да се създаде верига за преработване на редкоземни магнити в Европейски Съюз и да се показват тези нови материали в пилотен мащаб в редица браншове на приложение. Европейски Съюз внася доста повече неодимово-желязно-борови магнити, в сравнение с създава “.

Освен това континентът ще работи за определяне на стратегически партньорства с трети страни. Това освен може да докара до обилни задгранични вложения в европейския миннодобивен бранш, само че и да усили обмена на познания и да притегли високоталантливи и квалифицирани задгранични служащи.

„ Това законодателство е план за индустриална политика за сигурни и устойчиви доставки на първични материали в Европа “, съобщи за закона евродепутатът от Рене Никола Беер.

„ С целенасочени стопански тласъци сътворяваме сигурност при планирането на планове за частните вложители - посредством единни звена за контакт за фирмите и бързи и елементарни процедури за издаване на позволения с ясни периоди за националните органи “, сподели тя. „ Това ще даде подтик на добива, преработката и преработването в Европа “.

Вероятно ще се появят и по-устойчиви политики в региона на минното дело, изключително заради митингите в страни като Сърбия, Испания, Швеция и Германия.

Що се отнася до въздействието на минните планове върху околната среда, доцентът по география в Университета на Делауеър Джулия Клингер, съобщи: „ Мисля, че би трябвало да гледаме доста по-ясно на дълготрайните въздействия “.

„ Ако не поставим нужните грижи още в самото начало, тогава концепцията Европа да се трансформира в безпристрастен във връзка с климата континент посредством обезпечаване на лични сериозни първични материали е обречена през цялото време ", сподели тя.

Въпреки това, с цел да реализира задачите си в региона на климата и да понижи зависимостта си от други страни като Китай, Европа може да се наложи да усили добива на минерали, с цел да употребява личните си ресурси от редкоземни минерали.

Опасностите от зависимостта от задгранични доставки на метали и минерали

През 1987 година тогавашният китайски водач Дън Сяопин съобщи: „ Близкият изток има нефт, а Китай - редкоземни минерали “.

Това изявление се оказа много уместно, защото понастоящем Китай е международен водач в производството на редкоземни минерали, на който се падат към 60 % от международното произвеждане.

„ Точно в този миг, в случай че желаеме да произвеждаме редкоземни минерали в Европейски Съюз, те ще би трябвало да преминат през Китай (или най-малко през Азия) за някои стъпки на промяна в магнит “, споделя Стефан Бург, шеф във Френската геоложка работа съгласно Investigate Europe.

„ В Европейски Съюз няма никакви фабрики, които да трансформират редкоземен оксид в редкоземен метал, което е доста значима стъпка, даже и такива планове да са в развой на подготовка “, сподели той. „ Ако през днешния ден изхвърля 10 000 тона неодимов оксид в градината ви, няма да знаете какво да вършиме с него “.

Тази засилена взаимозависимост на Европа от Китай във връзка с значими минерали изправи континента пред обилни опасности, като да вземем за пример неустойчивост на цените, блокиране на доставките, както и загуба на конкурентоспособност.

Освен това Китай може да употребява господстващото си състояние във веригата за доставка на редкоземни минерали като инструмент за геополитически договаряния или ответни ограничения. Един образец за това беше през 2010 година, когато Китай забрани износа на редкоземни минерали за Япония за към два месеца заради различия в региона на риболова.

През последните няколко месеца напрежението сред Европейски Съюз и Китай също постепенно нараства заради разнообразни аргументи. Сред тях са продължаващата поддръжка на Китай за Русия във войната ѝ против Украйна, както и експанзията му във връзка с Тайван.

Освен това следствията на Европейски Съюз във връзка с китайските електрически автомобили, внасяни на континента, както и опасенията по отношение на прозрачността на данните и достъпа до пазара, евентуално ще влошат нещата.

Ако обстановката се утежни, за Европа може да се окаже по-трудно да получи достъп до редкоземните минерали от Китай в бъдеще. Така че в този момент е може би най-подходящият миг за увеличение на вътрешните доставки. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР