Саипов е емигрирал в САЩ година преди Арабската пролет и

...
Саипов е емигрирал в САЩ година преди Арабската пролет и
Коментари Харесай

Страх по пладне в Манхатън

Саипов е емигрирал в Съединени американски щати година преди Арабската пролет и четири преди основаването на Даеш


Бяхме готови. Очаквахме го. След всичко, което видяхме предходната година в Ница и Берлин, имахме създадени протоколи и чиновниците ни бяха тренирани да работят при сходни терористични сюжети. Така невъзмутимо и професионално заключи пред камерите обстановката полицейският комисар на Ню Йорк Джеймс О`Нийл в първите часове след кървавото нахлуване в Манхатън, лишило във вторник живота на осем души. И изрече благодарност на постовия служител на реда, оказал се наоколо до мястото на драмата и реагирал още в първите минути, като обезвредил и арестувал терориста.

Новините в последно време от ден на ден наподобяват на телевизионна екшън-продукция, в която всички са безпомощни участници.

Управниците на града и щата Ню Йорк Бил де Блазио и Андрю Куомо излязоха след комисаря да вдъхнат кураж на съгражданите си, оказали се още веднъж цел за гнет, 16 години след атентата против Световния комерсиалния център. Самото нахлуване, осъществено в 3 часа следобяд с камион върху велоалея, е на броени метри от мемориала, отдаден на близо 3000-те жертви, останали в руините на 11 септември 2001 година

Фактите се следват с рутинната към този момент предсказуема злокобност: Терористът оставил след себе си ръкописна записка, в която се заклева във честност към така наречен „ Ислямска страна ”. Самият той е родом от Узбекистан, емигрирал легално в Съединени американски щати през 2010 година На 29 години е, върти личен малък транспортен бизнес. Женен, с три деца – живее със фамилията си в близкия Ню Джърси. Всички досегашни инспекции на съответстващите американски специфични служби (неизброимите към този момент трибуквени съчетания) свидетелстват, че Сайфуло Хабибулаевич Саипов не е част от терористична клетка. Интервюта с негови някогашни съседи и познати го разкриват като трудолюбив и непретенциозен. Не се е интересувал от вяра и не е познавал Корана преди да дойде в Съединени американски щати, настояват близки.

Задълбочени експертизи и бъдещите му разпити от експерти, най-вероятно ще потвърдят че се е „ саморадикализирал ” (един от тези термини на новото време) посредством интернет, през годините прекарани в Съединени американски щати. Заради произхода, профилът му е допустимо да излезе непосредствен с тези на „ Бостънските атентатори ” от 2013 година, братята чеченски емигранти Тамерлан и Джохар Църнаеви. Отишъл в страната на неограничените благоприятни условия, само че се разочаровал, че не се усеща като вкъщи си и решил да притегли внимание към себе си по най-кървавия вероятен метод. С потвърдено към този момент безчовечен способ.

В случая със Саипов съществуването на лично семейство, което е издържал с труда си преди да се качи на камиона, безспорно го отличава от „ одобрения ” до момента образец. Не единствено от саморадикализираните братя Църнаеви, само че и от другите „ водачи на терора ” в Ница и Берлин – млади, фамилно необвързани емигранти, подложени на директна радикализация в родните си страни и насочили се към Европа със задната мисъл, че ще употребяват всяка опция, която им се удаде, да нанесат удара си.

Мотивите на Сайфуло Саипов да извърши нападението си занапред следва да бъдат изяснени. При всички положения обаче символиката на акта ще се употребява доста от пропагандата на Даеш като победа. Без значение до каква степен имат лично присъединяване в индоктринирането на Саипов. Най-малкото нападението от тяхно име идва по-малко от две седмици след оповестеното от западната коалиция завладяване на така наречен столица на самопровъзгласения халифат Ракка в Сирия и над месец след рухването на Мосул в Ирак. Като добавиш местоположението и датата – безспорно не е бил радостен Хелоуин за децата в Ню Йорк – за ответен удар на ислямистите си е напряко „ по поръчка ”.

И може би освен за тях. Притиснат от нова серия кавги, свързани с контакти на хора от близкото му обграждане с Русия, квотата на утвърждение на американския президент Доналд Тръмп е в режим на свободно рухване. За девет месеца от началото на мандата си „ ексцентричният ” държавен глава на Съединени американски щати не е съумял да прокара нито едно от по-популистките си предизборни обещания, било то посредством декрет или законопроект – от построяването на стената на границата с Мексико, през анулацията на здравната промяна на предшественика му Барак Обама, до цялостната възбрана за достъп до територията на Съединени американски щати на жители на шест най-вече мюсюлмански страни.

Последното беше оборвано няколкократно от федерални съдии, на съображение че е еднакво на религиозна дискриминация, което опонира на американската конституция. Атентатът в Манхатън може да послужи на по-безскрупулните съветници на Тръмп като добра основа да стартират още веднъж тази „ самодейност ”, даже разширявайки я, най-малкото в опит да запишат най-малко една победа преди края на годината. И да отклонят някой и различен удар от подопечния си.

Самият американски висш главнокомандващ не закъсня да реагира на случилото се в Манхатън посредством обществената мрежа „ Туитър ”, призовавайки за ожесточаване на инспекциите от страна на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати на всички претенденти за виза. Така ги схваща нещата индивидът, който прави външна и вътрешна политика през 140 признака в интернет. Друг е моментът че тъкмо Узбекистан, родната страна на Саипов, е огромната горделивост на американските специфични служби – следващо десетилетие техен плацдарм за войната в Афганистан (официално приключила) и централноазиатският „ ударник ” в изкореняването на ислямския екстремизъм на локална почва. Т.е. надали при тях тъкмо би било „ заровено кучето ”, с съответното нахлуване в Ню Йорк, осъществено от човек емигрирал в Съединени американски щати година преди Арабската пролет и четири преди основаването на Даеш, само че нейсе! Да му мислят американските служби от кого си получават заповедите. И до каква степен атентатът от вторник в Манхатън е бил предотвратим. Последното, като термин, в последно време наподобява единствено като благопожелание към идващите жертви на ислямисткия тероризъм, от която и да е страна на Атлантика.

Така или другояче, потреблението на нечие злощастие за краткосрочни политически цели не е неотдавна – в огромния механизъм на нещата, както знаем всичко опира до статистиката. Което пък несъмнено ще се окаже и единственото нещо, от което схваща и настоящият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп – индивидът си е спекулант (спорно какъв брой добър, но…): плюс; минус, равно. Другото е реклама. Дреме му на него кой страда, когато не му излиза сметката. Дали ще са непознати или негови жители – от върха на кулата, споделят, разлика няма. В последна сметка най-вече да го смъкват безславно от поста и да го пратят в някои от именията му да си харчи парите, под денонощната защита на „ Сикрет сървис ”, която му се поставя като някогашен държавен глава.

Нищо от това, несъмнено, не изтрива следващия кървясъл ред в актуалната история на Западния свят и войната на полезности, която води във всяко едно измерение, със себе си и с планетата в епохата на глобализацията. За последното свидетелстват и националностите на жертвите на нападението в Ню Йорк – в огромна част задгранични туристи от Южна Америка, Европа. Оказали се инцидентно нищо неподозиращи цели на сляпа гняв.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР