Съгласно информация от НАСА Уоч, подготовката за мисия, включваща изпращане

...
Съгласно информация от НАСА Уоч, подготовката за мисия, включваща изпращане
Коментари Харесай

Подготовката за пилотирана мисия до камък от астероид вероятно ще бъде прекратена

Съгласно информация от НАСА Уоч, подготовката за задача, включваща изпращане на човек до камък, взет от метеорит, евентуално ще бъде прекъсната.

Това е изцяло предстоящо. Още през лятото настройките бяха такива (източник).

Мисията беше препоръчана през 2010 от Барак Обама като опция на стратегия “Съзвездие ” от Джордж Буш. Обама предложи новите галактически кораби “Орион ” да не летят до Луната, а да бъдат ангажирани върху реализацията на астероидни задачи. И по-точно: първо би трябвало да бъде изпратена роботизирана система, която да вземе камък от метеорит и тя да вкара камъка в окололунна орбита. Там по-късно би трябвало да отидат пилотирани задачи, като се планува астронавтите да изследват тоя камък.

Но през март конгресменът Ламар Смит сподели, че задачата не е вдъхновяваща и се оплака, че тя към този момент е била отлагана два пъти – от 2017 за 2020 и след това още веднъж за 2023 година.

Мисията не се поддържа универсално и от галактическата общественост. Бившият астронавт от “Аполо 7 ” Уолт Кънингман показа, че по-добре би било такава задача да е безпилотна, а не пилотирана. Бъз Олдрин, астронавт от “Аполо 11 ” вторият човек, стъпил на Луната, също не харесва астероидната задача и избира напряко да се пристъпи към подготовка на задачи до Марс.

И по този начин, тази задача на НАСА евентуално ще отиде на бунището … Но за разлика от предходни прекратявания, тя няма да липсва на никого. Нека не забравяме, че през септември 2016 година към този момент беше изстреляна безпилотната експедиция “Озирис-Рекс ”, която би трябвало да вземе проби от метеорит и да ги достави на Земята за по-нататъшно проучване. Тъй че научните въпроси ще бъдат решени от нея и няма да има никакъв смисъл да се пращат астронавти до камък, изпратен в окололунна орбита.

Credit: NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР