Съгласно чл.20 на Закона за мерките и действията по време

...
Съгласно чл.20 на Закона за мерките и действията по време
Коментари Харесай

Хора с увреждания се оплакват от непризнаване на удължаване на ТЕЛК решенията от различни институции



Съгласно чл.20 на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние периодите на телковите решения, които изтичат в интервала на изключителното състояние или изключителната обстановка се удължават до три месеца след нейния край.

Хора с увреждания обаче се оплакват, че разнообразни институции не признават това удължение и ги карат да възобновяват телковите си решения.

За да се яви един човек пред териториалната експертна лекарска комисия ТЕЛК и да е преосвидетелства, би трябвало преди този момент да се снабди с куп документи, за приемането на които е нужно да мине през прегледи в разнообразни лечебни заведения, а самото преосвидетелстване също става в болница, изяснява в Кристина Николаева, ръководител на Сдружението „ Защита на правата на хората с аутизъм “.

Някои от тези лечебни заведения са с Covid отделения, а хората с увреждания са рискова група във връзка с заразяването с и протичането на Covid инфекцията, прецизира още тя.

Темата разяснява в “Нашият ден “ госпожа Николова по отношение на постъпилите в сдружението сигнали за несъобразяване от страна на някои институции със законите в страната:

“Много родители на деца са аутизъм се оплакаха, че най-вече от общински институции, става въпрос от общините, в които се подписва договорът за персонален помощник и Закона за персоналната помощ и от градска подвижност, отхвърлят да им признаят ТЕЛК решението за годно. При състояние, че то е изтекло по време на изключителното състояние .

Има и два случая за непризнаване на данъчните служби на подобен ТЕЛК. Аргументът е – “това важи единствено за обществените, при нас не е по този начин.

Ние сигнализирахме Столична община, пуснахме сигнал и до Министерството на труда и обществената политика, пуснахме сигнал и до Министерски съвет и до омбудсмана. В момента следим прекачване на топката. “

Чуйте в звуковия файл и по какъв начин Ивана Мурджева коментиранередките случаи с непризнаване на удължаването на телковите решения. Тя е юрист, работещ за пациентски организации.

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР