Съединените щати засилват натиска върху страните, подготвящи данък върху приходите

...
Съединените щати засилват натиска върху страните, подготвящи данък върху приходите
Коментари Харесай

Нов фронт в търговската война: САЩ разследват страните, готвещи дигитален данък

Съединените щати ускоряват натиска върху страните, подготвящи налог върху приходите от цифровите услуги, които ще засегне главно американските интернет колоси като Гугъл и Фейсбук.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър разгласи, че Съединени американски щати проверяват Австрия, Бразилия, Чехия, Европейски Съюз, Индия, Индонезия, Испания, Турция и Обединеното кралство за въвеждането или подготвянето на цифров налог върху софтуерните компании. Тази концепция разпали спор сред Съединени американски щати и Франция още предходната година, като се чака Вашингтон да наложи мита на страните, подхванали ограничения, сходни на френските.

„ Това е сигнален изстрел от службата на американския търговски представители (USTR), който би трябвало да показва какъв брой съществено подхожда Вашингтон към въпроса и да окаже напън върху  Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), която приготвя световно решение на казуса. “, разяснява Дейвид Ливингстън, анализатор от Eurasia Group.

Франция бе първата огромна страна, приела със закон цифров налог. През юли предходната година тя вкара 3-процентов данък върху приходите от услуги в цифровата сфера, които осъществят компании с общи доходи от над 25 милиона евро във Франция и над 750 милиона на международно ниво. В отговор на това решение Вашингтон заплаши да наложимита на редица френски артикули. Това накара Париж да замрази събирането на първите налози за 2021 година

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и раз стартира работа по проект, който да включи Франция, Съединени американски щати и други страни в полемика за намирането на общо решение за цифровия налог.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз би трябвало да показа финалния си проект до края на 2020 година От Франция обявиха, че в случай че интернационалните договаряния се провалят, данъкът в страната ще влезе в действие от следващата година.

Има ли шансове за триумф проектът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз?

В началото на годината Съединени американски щати  демонстрираха подготвеност да поддържат частично от цифровия налог, в случай че схемата работи на непринуден принцип. Иначе казано, американските компании би трябвало сами да се съгласят да бъдат таксувани в допълнение, вместо да бъдат принуждавани със закон. Идеята обаче срещна остри рецензии от страна на Франция.

„ Нещата се случват в забавен миг “, разяснява пред Си Ен Би Си Джеръми Гез, доцент в бизнес учебното заведение H.E.C в Париж.

„ Трябва да се признае, че по-справедливото данъчно облагане би помогнало на необятен кръг от стопански системи да се приспособяват по-добре към задаващата се промяна на стопанската система “, съобщи той, визирайки преход към цифрови стопански системи.

Същевременно с това доста страни обезверено се нуждаят от ликвидност, с цел да се оправят с следствията от пандемията. В този подтекст Европейската комисия съобщи предходната седмица, че Европейски Съюз би трябвало да стартира да мисли за въвеждането на обединен цифров налог, който да помогне за осъществяването на оферти проект за възобновяване на стопанската система в размер на 750 милиарда евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР