Съединените щати влязоха в нова Студена война срещу Русия и

...
Съединените щати влязоха в нова Студена война срещу Русия и
Коментари Харесай

Джоузеф Стиглиц: САЩ може да загубят новата студена война с Русия и Китай

Съединените щати влязоха в нова Студена война против Русия и Китай и може да я изгубят. Това мнение изрази авторитетният американски икономист, притежател на Нобелова премия за стопанска система за 2001 година Джоузеф Стиглиц в коментар за портала Scheerpost, оповестен в сряда, оповестява ТАСС.

" Съединените щати наподобява влизат в нова Студена война както с Китай, по този начин и с Русия. И фактът, че американските водачи я показват като борба сред демокрацията и авторитаризма, не устоя на рецензия, изключително във време, когато същите тези водачи интензивно ухажват подобен последователен извършител на човешките права като Саудитска Арабия. Подобно двуличие допуска, че е заложена най-малко частично световната надмощие, а не полезностите ", сподели Стиглиц, който беше основен икономист в Световната банка.

Според него " Съединени американски щати могат да изгубят тази нова Студена война ". „ Тъй като Съединените щати наподобява имат намерение да се опълчват на Китай в дълготрайно съревнование за международното владичество, би било по-добре да стартират да почистват личната си къща. Другите страни не са склонни да се съюзяват със мощ, която се крепи на все по-несигурни стопански, обществени и политически основи ", сподели някогашният ръководител на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Джоузеф Стиглиц напомни, че съвсем две десетилетия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Съединените щати „ сигурно бяха номер едно “. " Но по-късно пристигнаха пагубно безсмислените войни в Близкия изток, финансовият провал от 2008 година, възходящото неравноправие, опиоидната зараза и други рецесии, които като че ли сложиха под въпрос превъзходството на американския стопански модел. Нещо повече, сред избора на Доналд Тръмп, опита за прелом в Конгреса, многочислените съдбовни стрелби, Републиканската партия, склонна към угнетяване на гласоподавателите, и възхода на тайни култове, (...) съществуват повече от задоволително доказателства, че някои аспекти на американския политически и обществен живот са станали надълбоко патологични “, сподели Стиглиц.

Проблеми с приятелите

Разбира се, продължи специалистът: „ Америка не желае да бъде свалена от трона “. " Но просто е неизбежно Китай да изпревари Съединени американски щати стопански, без значение каква публична цифра се употребява. Населението на страната е освен четири пъти повече от Америка. Икономиката на страната също нараства три пъти по-бързо през годините (всъщност, във връзка с паритета на покупателната дарба той към този момент надмина Съединените щати още през 2015 г.) “, сподели Стиглиц.

Той акцентира, че при такива условия Вашингтон „ има потребност от тактика, а Съединени американски щати не могат сами да надделеят в новото съревнование сред великите сили, те се нуждаят от другари “. " Техните естествени съдружници са Европа и други развити демокрации по света. Но Тръмп направи всичко допустимо да настрои тези страни против себе си, а републиканците - към момента изцяло подчинени на него - дават задоволително съображение да се съмняват, че Съединените щати са благонадежден сътрудник. Освен това Съединени американски щати би трябвало да завоюват сърцата и мозъците на милиарди хора в развиващия се свят и на нововъзникващите пазари – освен с цел да бъдат числата на тяхна страна, само че и да обезпечат достъп до сериозни запаси “, изясни икономистът. Той добави, че Китай към този момент е съумял да развие комплицирана инфраструктура в бедните страни, оповестява още ТАСС.

Източник " Гласове "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР