Съединените щати влязоха в нова Студена война с Русия и

...
Съединените щати влязоха в нова Студена война с Русия и
Коментари Харесай

Стиглиц: Западът може да загуби в новата "студена война" с Русия и Китай

Съединените щати влязоха в нова Студена война с Русия и Китай, в която световната надмощие, а не отбраната на полезностите, е сложена на карта от Запада, това следва от публикация на американския икономист, притежател на Нобелова премия по стопанска система Джоузеф Стиглиц за портала Sheerpost.

Според икономиста в продължение на две десетилетия след рухването на желязната завеса Съединени американски щати са били „ явно номер едно “ в света. Но по-късно са последвали „ неправилни войни в Близкия изток, финансовият провал от 2008 година, повишаването на неравенството “, което сложи под въпрос водачеството на Вашингтон в международната политика.

Стиглиц отбелязва неизбежността, че „ Китай ще изпревари Съединени американски щати стопански “. Съединените щати, съгласно учения, „ не могат сами да завоюват новата конкуренция на великите сили; те се нуждаят от съдружници “.

Въпреки това през последните години, както отбелязва ученият в публикацията, съдружниците на Съединени американски щати имат от ден на ден аргументи да се съмняват в надеждността на Вашингтон като сътрудник.

Стиглиц илюстрира тезата за расизма с „ апартейда с имунизациите “, когато богатите страни получиха всички нужни ваксини против ковид, „ а хората в по-бедните страни бяха оставени да се оправят сами “.

Междувременно, от позиция на икономиста, Китай и Русия направиха своите ваксини налични за другите.

В същото време Пекин, както отбелязва Стиглиц, е съумял да обезпечи на бедните страни комплицирана инфраструктура, засилвайки въздействието си.

Източник: NEWSFRONT
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР