САЩ, Обединеното кралство и Канада санкционират бившия управител на централната банка на Ливан за предполагаема корупция

...
Съединените щати, Великобритания и Канада обявиха в четвъртък санкции срещу
Коментари Харесай

Съединените щати, Великобритания и Канада обявиха в четвъртък санкции срещу бившия управител на централната банка на Ливан Риад Саламех, обвинявайки го в корупционни действия за обогатяване на себе си и неговите сътрудници.

Саламех в съобщения до Ройтерс отрече обвиненията, направени от трите санкциониращи държави, и каза, че ще ги оспори. Някои от активите му вече са били замразени при предишни разследвания, каза той.

Министерството на финансите на САЩ заяви в изявление, че „корупционните и незаконни действия на Саламе са допринесли за разпадането на върховенството на закона в Ливан“.

Той също така санкционира четирима други близки до него, включително роднини, близки сътрудници и основния му помощник, се казва в него.

„Саламе злоупотреби с властовата си позиция, вероятно в нарушение на ливанския закон, за да обогати себе си и своите сътрудници чрез насочване стотици милиони долари чрез многослойни фиктивни компании, за да инвестират в европейски недвижими имоти“, каза Министерството на финансите на САЩ.

Великобритания и Канада също санкционираха Саламех, който е служил в централната банка от 1993 г. до 31 юли 2023 г. в четвъртък.

Адвокатите на Раджа Саламех и неговия помощник Мариан Ховайек не отговориха незабавно на исканията за коментар.

Веднъж прославян като финансов магьосник, той напусна поста си миналия месец с наследството си на парцали на фона на колапса на ливанския банков сектор и обвинения в корупция в страната и чужбина.

През май френските и германските власти издадоха заповеди за ареста му. Червените бележки на Интерпол го обявиха за издирване и от двете страни, като споменаха обвинения в пране на пари.

Сривът в Ливан последва десетилетия на корупция и разточителни държавни разходи от фракциите, които контролират правителството. Много ливанци държат Саламе и тези фракции отговорни за колапса, който понижи стойността на валутата с 98%.

Саламе многократно е отричал обвиненията във финансови престъпления и е казвал, че е бил превърнат в изкупителна жертва за икономическата криза.

Той , брат му Раджа и Ховайек бяха обвинени в Ливан в пране на пари, присвояване и незаконно обогатяване през февруари.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР