Съединените щати се стремят към премахване на пречките за по-гладки

...
Съединените щати се стремят към премахване на пречките за по-гладки
Коментари Харесай

САЩ искат да търгуват с Индия в областта на отбраната и високите технологии

Съединените щати се стремят към унищожаване на пречките за по-гладки търговски връзки с Индия в основни области като защитата и високите технологии, сподели през днешния ден съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, представен от Българска телеграфна агенция.

Вашингтон вижда в Ню Делхи главен сътрудник в напъните си да спре разширяващото се въздействие на Китай в международен мащаб, макар разликите на двете страни във връзка с войната на Русия в Украйна. 

Съливан е в Индия, с цел да завърши приготовленията по визитата на индийския министър-председател Нарендра Моди във Вашингтон на 22 юни -  събитие, определяно като крайъгълен камък в връзките сред двете страни.

Днес Съливан организира среща с представители на бизнеса.  Пред тях той приказва за стъпките, които подхващат Съединени американски щати, с цел да отстранен пречките пред търговията в региона на защитата, високите технологии, взаимните вложения, както и на трудностите пред учените и откривателите.  Това включва области на съдействие като научни проучвания, развойна активност, 5G и 6G технологии, доставки на полупроводници, изкуствен интелект, изчислителни машини, биотехнологии, по особено – да се отстранен бариерите за стратегическа търговия “, добави той. 

Взаимодействието сред двете страни, които по време на Студената война бяха на разнообразни позиции, докара до съглашение, реализирано през януари, което има за цел да се конкурира с Китай в производството на военно съоръжение, полупроводници и изкуствен интелект. 

Администрацията на Байдън има подготвеност да подпише договорка, която разрешава на „ Дженеръл Електрик “ да създава реактивни мотори в Индия, които ще се употребяват за индийските военновъздушни сили. 

Съливан се срещна през днешния ден с Моди и организира диалози с индийския си сътрудник Аджит Довал. Предвижда се двамата да се срещнат още веднъж на следващия ден. Той също по този начин ще се срещне с външния министър на Индия Субрахманям Джайшанкар по време на двудневната си аудиенция. 

По време на държавното посещаване на Съливан Моди бе поканен да насочи послание по време на взаимно съвещание на Конгреса. Това ще бъде второто сходно послание на индийския министър председател, рядка чест, оказвана на политик, комуто по-рано беше отказана американска виза поради нарушение на човешките права. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР