Съединените щати са в техническа рецесия, но има индикации, че

...
Съединените щати са в техническа рецесия, но има индикации, че
Коментари Харесай

Голяма опасност за България заради Германия. Причината

Съединените щати са в техническа криза, само че има индикации, че и Германия е напът да влезе в криза - евентуално това ще се случи през зимата. За Европа това значи спад във външното търсене, разкри пред Българска национална телевизия икономическият анализатор Георги Вулджев.

“България не е изолиран пазар, а е извънредно обвързван с европейския, а той е извънредно обвързван с това, което се случва зад Океана. Интересното е, че въпреки Съединени американски щати да се намира в техническа криза, управляващите там към момента не са го признали, макар че през последните две тримесечия има отрицателни данни за БВП”, добави Михаил Кръстев - също стопански анализатор.

По думите му няма изключително огромно значение дали сме в криза или стагфлация, в каквато се намира Европа сега - извънредно невисок до никакъв стопански напредък и висока инфлация.

“Важното е, че икономическата рецесия е тук, енергийната рецесия също е тук. Европа е доста ощетена от това, че има нестабилно бъдеще за това какво следва зимата. От тук нататък можем да чакаме само утежняване на икономическите показатели”, акцентира икономистът.

Неоправдан е оптимизмът за българската стопанска система, тъй като сме подвластна от европейската и отрицателните индикатори ще се пренесат и у нас, безапелационен беше Кръстев.

У нас няколко са огромните предприятия в разнообразни браншове, които са директно подвластни от природен газ. При внезапно повишаване на цената или липса на доставки те ще бъдат принудени за лимитират производството или да спрат работа и да освободят огромна част от служащите, сподели Георги Вулджев.

“Не става въпрос за цялата българска индустрия, а заетостта в избрани райони на страната е мощно подвластна от тези няколко предприятия. Така може да се получи внезапен скок на безработицата там”, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР