Съединените щати са против втората линия на газопровода Турски поток“,

...
Съединените щати са против втората линия на газопровода Турски поток“,
Коментари Харесай

САЩ са против разклонението на “Турски поток” през България

Съединените щати са срещу втората линия на газопровода „ Турски поток “, предопределена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, защото я преглеждат като геостратегически план на Русия. Това заяви в изявление за Българското национално радио заместител държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на Съединени американски щати. 

Премиерът Бойко Борисов настойчиво твърди, че частта на газопровода през България не е част от “Турски поток ”, а е просто уголемение на българската мрежа и не би трябвало никой да има нещо срещу нея. Очевидно Съединени американски щати не споделят това негово виждане.

„ Съзнаваме, че енергийната сигурност е доста значима за Европа и разбираме, че когато нашите съдружници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съдружници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява въздействие, да разделя Европа. „ Северен поток 2 “ и втората линия на „ Турски поток “ са проблем, тъй като не обезпечават енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, тъй като Русия получава опция да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние считаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и по този начин способстват за неустойчивостта “, изяснява Хейл.

Съединени американски щати ще продължат поддръжката си за модернизацията на българските въоръжени сили, за създаване на предпазена от операции 5G информационна мрежа и за подсилване на върховенството на закона в страната ни.

„ Тук, в Америка, сме оптимисти за развиването на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за подсилване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем разговор за промяна в конституцията и отчетност на правосъдната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица районни проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната народна власт “, съобщи американският посланик. 

Цялото изявление може да чуете в предаването „ Събота 150 “, което стартира в 9,30 ч. в събота, 11 януари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР