Съединените щати разшириха своята част от континенталния шелф - продължението

...
Съединените щати разшириха своята част от континенталния шелф - продължението
Коментари Харесай

САЩ разшириха територията си от континенталния шелф в Арктика с 1 млн. кв. км

Съединените щати разшириха своята част от континенталния шелф - продължението на сухоземната част от територията на континента под вода, в Арктика и Берингово море. Това оповестява Bloomberg, базирайки се на изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ Така нареченият уголемен континентален шелф обгръща повърхност от към милион квадратни километра, най-вече в Арктика и Берингово море, зона с възходящо стратегическо значение, за която претендират също Канада и Русия. Съединените щати също оповестиха шелфови граници в Атлантическия и Тихия океан, както и в Мексиканския залив “, написа изданието. Според публицисти посредством разширение на шелфа Съединени американски щати желаят да получат достъп до петролни и газови находища, както и до потребни изкопаеми за производството на автомобилни акумулатори.

Според интернационалното право Северният полюс и прилежащият регион на Арктическия океан не принадлежат на нито една страна. В допълнение към Канада, Дания, Норвегия, Русия и Съединените щати претендират за разнообразни области на дъното на Северния ледовит океан. Интересът на страните към северните морета е подбуден от обстоятелството, че техните дълбини съдържат 83 милиарда тона общоприетоо гориво, от които към 80% идват от Баренцово и Карско море. В същото време вероятността за разкриване на нови огромни нефтени и газови залежи в на практика неразучени шелфови зони е доста висока
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР