САЩ са обезпокоени от голямата сръбска военна мобилизация близо до Косово

...
Съединените щати призоваха Белград да изтегли силите си от границата
Коментари Харесай

Съединените щати призоваха Белград да изтегли силите си от границата с Косово, след като откриха това, което нарекоха „безпрецедентно“ струпване на сръбска армия.

Сърбия е разположила сложни танкове и артилерия близо до границата с Косово след смъртоносни сблъсъци, избухнали в манастир в Северно Косово миналия уикенд, предупреди Белият дом в петък.

Продължете четене

списък от 4 елемента Защо противопоставянето на Косово със сърбите продължава 15 години след държавносттаПоследното насилие в Косово представлява ли риск за мирните усилия?Косово настоява Сърбия да предаде избягалите сръбски въоръжени лицаНАТО казва, че е разрешило укрепване на силите за Косовокрай на списъка

Насилието – при което бяха убити косовски полицай и трима сръбски въоръжени нападатели – бележи една от най-големите ескалации на напрежението от години между Сърбия и бившата отцепническа провинция, която сега е Косово.

„Ние наблюдаваме голямо сръбско военно разполагане по границата с Косово“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пред репортери.

„Това включва безпрецедентно представяне на напреднала сръбска артилерия, танкове, механизирани пехотни части. Вярваме, че това е много дестабилизиращо развитие“, каза той.

„Призоваваме Сърбия да изтегли тези сили от границата“, добави той.


Натрупването се случи през изминалата седмица, но целта му все още не е ясна, каза Кърби.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се обади по телефона на сръбския президент Александър Вучич по-рано в петък, за да призове „незабавна деескалация и връщане към диалог“, добави Кърби.

Вучич не отрече директно да е имало скорошно струпване, но отхвърли твърденията, че силите на страната му са в състояние на висока бойна готовност.

„Отричах неистините, когато се говори за най-високото ниво на бойна готовност на нашите сили, защото просто не съм го подписал и не е точно“, каза Вучич пред репортери в петък.

„Нямаме дори половината войски, които имахме преди два или три месеца.“

Сърбия каза в сряда, че министърът на отбраната и началникът на въоръжените сили са отишли ​​да посетят „зона за разполагане“, но не даде повече подробности.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан също разговаря с премиера на Косово Албин Курти и „изрази загриженост относно сръбските военни мобилизации“, според изявление след разговора.

Курти каза по-късно в социалните медии, че е „поискал увеличена помощ срещу военните планове на Сърбия“ от САЩ.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР