Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от

...
Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от
Коментари Харесай

САЩ планират да увеличат военната помощ за България и подкрепата за „Три морета“

Съединените щати възнамеряват да усилят военната помощ за страните от Черноморския район, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия. НАТО се ангажира да усили наличието си в района, по-специално в границите на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия. Съединени американски щати ще поддържат черноморските страни в напъните за попречване на корупцията, както и ще усилят поддръжката за самодейността на страните от Централна и Източна Европа " Три морета ".

Това планува Законопроект за застраховане на сигурността в Черноморския район, част от предстоящ Закон за сигурността на Черно море, показан на Сената и Камарата на представителите на Съединени американски щати, където следва да бъде признат.

Сред констатациите, които Конгресът прави, се открояват няколко.

Според тях Черноморският район е от решаващо значение за националната сигурност на шест страни: Украйна, Грузия, Молдова, Румъния, България и Турция. Черноморският район е зона на възходящо напрежение и спорове на източната граница на Европейския съюз и НАТО след нашествията на президента Владимир Путин в Украйна през 2014 година и 2022 година След противозаконния опит за анексиране на украинския район Крим през 2014 година Руската федерация е укрепила Черноморския флот, с цел да усили наличието си в района, и заплашва свободата на корабоплаването. Русия дестабилизира района посредством акции за зловредно въздействие. След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година единството сред страните от Черноморския район се е засилило, изключително сред държавите-членки на НАТО Румъния, България и Турция. Русия употребява Черноморския район, с цел да прави военни учения, с които заплашва териториалния суверенитет на Украйна и убива почтени цивилни жители. Русия има дълга история на потребление на позицията си в Черно море и Крим, с цел да заплашва съдружниците на НАТО. Присъствието на Съединените щати в Черно море е намаляло след анексирането на Крим от Русия заради неналичието на налични кораби и запаси и неналичието на ясно избрана районна тактика.

Основното умозаключение е, че Русия се пробва да се възползва от от време на време различаващите се цели на членовете на НАТО в района, с цел да предяви експанзионистични искания.

Като цяло непровокираната война на Руската федерация против Украйна е подчертала смисъла на Черноморския район за ползите на националната сигурност на Съединените щати, акцентира законопроектът. Действията на Русия в и към Черно море са нарушили достъпа до енергийни запаси в цяла Европа.

„ По-специално, на 27 април 2022 година " Газпром " спря доставките на природен газ за Полша и България, откакто двете страни отхвърлиха да се съобразят с съветското разпореждане от 31 март 2022 година всички заплащания да се правят в рубли, в нарушаване на изискванията на договорите им с " Газпром ", се споделя в текста.

Относно Турция, констатациите са, че тя се опълчва на опитите за смяна на тълкуването на Конвенцията от Монтрьо, с цел да не отслаби позициите си в района.

Китай също се обрисува като опасност за Черноморския район.

„ Принудителната икономическа политика на Китайската национална република (КНР) също заплашва икономическата непоклатимост на Черноморския район “, твърди още документът.

Конгресът счита, че е в полза на Съединените щати е да предотвратят разпространяването на по-нататъшен въоръжен спор в Европа, като признаят Черноморския район за сцена на съветската експанзия, а крайбрежните членове на Черно море са от решаващо значение за противопоставяне на експанзията на съветското държавно управление и за поддържане на груповата сигурност на Алианса на НАТО. Съединените щати следва да продължат да работят в границите на НАТО за създаване на дълготрайна тактика за повишение на сигурността и определяне на непрекъснато и стабилно наличие в източния фланг.

Препоръчва се също и възобновяване на доверието и двустранните връзки с Турция, която е „ основен съдружник в Черноморския район и опора против Иран “.

С страните в Черноморския район би трябвало да се работи за възстановяване на връзката и обмена на разследваща информация и увеличение на качествата за киберзащита.

„ Съединените щати следва да поддържат самодейността, подхваната от страните от Централна и Източна Европа, за реализиране на прогрес по Фонда за самодейността " Три морета " за подсилване на свързаността на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в района сред Адриатическо, Балтийско и Черно море “, се твърди в текста за рекомендациите от страна на Конгреса.

Противодействието на насилствените стопански желания на КНР остава значим политически императив за по-нататъшно консолидиране на черноморските страни в западните стопански системи и възстановяване на районната непоклатимост.

Сред главните цели са военна помощ, в това число инфраструктура в поддръжка на засиленото разрастване и логистиката на доставките в региона; икономическа помощ, в това число поддръжка за рецесията с продоволствената сигурност; противопоставяне на съветската дезинформация и агитация в Черноморския регион; енергийна диверсификация и консолидиране на районните пазари и доставки; увеличение на двустранната търговия и вложенията на Съединени американски щати в региона; увеличение на достъпа до международните финансови пазари; подсилване на напъните за господство на закона и битка с корупцията; оценка на ангажираността на НАТО в района, по-специално тази в границите на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия.

Сред заложените бъдещи политики на Съединени американски щати по отношение на района са определяне на непрекъснато, стабилно наличие в източния фланг и подсилване на демократичната резистентност на съдружниците там, увеличение на вложенията в страните от Черноморския район, Съединени американски щати ще поддържат черноморските страни в напъните за попречване на корупцията, както и самодейността на страните от Централна и Източна Европа " Три морета ".

Сред главните тактики за сигурност и развиване на Черно море е тази за увеличение на военната помощ за страните от Черноморския район, по-специално за Украйна, Румъния, България и Грузия.

Обмисля се и основаването на взаимен, многонационален щаб на Черно море, който да дава отговор за планирането, готовността, ученията и координацията на всички военни действия в района.

Ще се работи и за по-голяма независимост на корабоплаването, най-вече с Турция, Украйна, Румъния и България, с цел да се даде опция за по-голяма сигурност и стопански достъп до Черно море.

Ще бъдат изпращани представители на високо ниво на Държавния департамент или на други партньорски организации в Черноморския район не по-рядко от два пъти годишно, както и на главните районни конгреси за инфраструктурна и енергийна сигурност, сред които срещата на високо ниво по самодейността " Три морета ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР