Съединените щати обявиха, че спират прилагането на санкции срещу гражданската

...
Съединените щати обявиха, че спират прилагането на санкции срещу гражданската
Коментари Харесай

Иран: Спирането на санкции от САЩ е „добра, но недостатъчна“ стъпка

Съединените щати оповестиха, че стопират използването на наказания против гражданската нуклеарна стратегия на Иран. В Техеран дефинираха тази стъпка като „ добра, само че незадоволителна “.

Решението на Вашингтон идва в миг, когато договарянията за обновяване на нуклеарната договорка, денонсирана от предходната американска администрация, навлизат в напреднала фаза.

Година откогато Джо Байдън влезе в Белия дом, Иран продължава да натрупа нуклеарно гориво, което може да бъде употребявано за атомна бомба.

Спирането на глобите против цивилната нуклеарна стратегия, оповестено нощес, ще разреши на иранската страна да се върне към рестриктивните мерки, спазвани до 2018 година, да вземем за пример в количествата на обогатения уран, съхранявани в страната.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс акцентира, че Вашингтон няма да смекчи общите наказания против иранската стопанска система, до момента в който Техеран не стартира да извършва още веднъж Съвместния изчерпателен проект за деяние.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян акцентира, че демонстрацията на " благосклонност " от страна на Вашингтон към този момент е единствено на хартия. И настоя още веднъж за гаранции - правни, политически и стопански - че Съединените щати няма още веднъж да скъсат една бъдеща нуклеарна договорка, както направи Доналд Тръмп преди четири години.

 Хосеин Амир-Абдолахян - външен министър на Иран, 20 януари 2022 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР