Държавният департамент на САЩ нареди евакуация на посолството в Нигер след преврата

...
Съединените щати наредиха на целия правителствен персонал, който не е
Коментари Харесай

Съединените щати наредиха на целия правителствен персонал, който не е извънредно положение, временно да евакуира посолството си в Нигер, докато страната преодолява вторичните трусове от юли преврат.

В изявление в сряда говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър обясни, че мярката е взета „от прекомерна предпазливост“ и че самото посолство ще остане отворено, макар и само за „ограничено, спешно услуги”.

„Съединените щати остават ангажирани с нашите отношения с народа на Нигер и с нигерската демокрация“, каза Милър. „Оставаме дипломатически ангажирани на най-високо ниво.“

Съобщението следва подобни ходове от европейски държави за премахване на несъществен персонал от Нигер.

По-рано през деня първият от няколко планирани военни полета излетя от Нигер и кацна в Париж, превозвайки 262 души на борда, предимно от Франция и Италия.

Както при тези страни, САЩ обезсърчават своите граждани да предприемат „ненужни“ пътувания до Нигер, особено в столицата Ниамей.


Предупрежденията идват на фона на нарастване на напрежението в региона след отстраняването от власт на президента на Нигер Мохамед Базум.

На 26 юли членове на неговата президентска охрана арестуваха Базум, обявявайки, че са „сложили край“ на управлението му.

На негово място генерал Абдурахаман Чиани, началник на гвардията, се назначи за лидер.

Бързото отстраняване на Базум предизвика международно недоволство, включително сред западни страни като САЩ, които го смятаха за ключов съюзник в оспорвания регион Сахел в Африка.

Само Нигер е преживял четири успешни военни преврата, откакто получи независимост от Франция, като последният отбеляза пети.

Встъпването в длъжност на Базум през 2021 г. бележи първия демократичен преход на власт след колониалното управление на Франция – въпреки че в дните преди полагането на клетва нигерското правителство заяви, че е осуетило друг опит за военен преврат.< /p>


През последните дни заплахата от насилие ескалира, тъй като държави и междуправителствени организации обмислят намеса.

На 30 юли Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) – регионален икономически и политически блок – издаде комюнике, в което нарече задържането на Базум „ситуация със заложник“ и призова за възстановяването му.

Ако неговите искания не бъдат изпълнени в рамките на една седмица, ECOWAS предупреди, че ще „вземе всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред“, включително потенциална „използване на сила“.

Оттогава ECOWAS изясни, че военната намеса ще се използва само като „последна мярка“.

Но това предупреждение предизвика реакции от съседни страни като Буркина Фасо и Мали, които публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че „всяка военна намеса срещу Нигер“ ще се счита за „обявяване на война“ и срещу тях.


Протести избухнаха и пред френското посолство в Нигер, като през уикенда беше запален пожар на един от входовете му.

Тези демонстрации бяха разпалени от твърденията на лидерите на преврата, че правителството на Базум е разрешило на френските военни да атакуват президентския дворец, твърдение, което Франция отрича.

САЩ, междувременно, засега отказват да определят последните събития като преврат. Но в изявлението от сряда тя потвърди ангажимента си да подкрепя правителството на Базум.

„Съединените щати отхвърлят всички опити за преобръщане на конституционния ред на Нигер и подкрепят народа на Нигер, Икономическата общност на западноафриканските държави [ECOWAS], Африканския съюз и други международни партньори на демократично управление и зачитане на върховенството на закона и правата на човека“, се казва в изявлението на Милър.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР