Съединените щати изпреварват Китай в надпреварата за най-голямата икономика в

...
Съединените щати изпреварват Китай в надпреварата за най-голямата икономика в
Коментари Харесай

САЩ увеличават преднината пред Китай в надпреварата за най-голяма икономика в света

Съединените щати изпреварват Китай в конкуренцията за най-голямата стопанска система в света, които се радват на по-силно възобновяване от пандемията, написа.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати предходната година набъбна с 6,3% в номинално изражение (без поправяне на инфлацията), изпреварвайки растежа на Китай от 4,6%. Докато част от това предимство отразява нарасналото нарастване на цените в Америка, резултатът от 2023 година се базира на по-широка основа: стопанската система на Съединени американски щати излиза от интервала на пандемията по-успешно от китайската.

" Това е замайващ поврат на ориста ", сподели някогашният началник на МВФ за Китай Есуар Прасад. Силното показване на стопанската система на Съединени американски щати, съчетано с всички краткосрочни и дълготрайни насрещни ветрове, пред които е изправена китайската стопанска система, прави по-малко ясно догатката, че Брутният вътрешен продукт на Китай някой ден ще изпревари този на Съединени американски щати, счита специалистът.
 Икономистите са все по-сигурни: Съединени американски щати ще избегнат рецесията
Икономистите са все по-сигурни: Съединени американски щати ще избегнат рецесията

Нарастващият оптимизъм в изследването на NABE е в сходство с най-новите стопански данни

Икономиката на Китай изостава още повече от Съединени американски щати, които се радват на мощно възобновяване от пандемията

Икономическото показване се отразява на фондовите пазари на съответните страни. Американските акции доближиха исторически върхове тази седмица, до момента в който китайските акции са затънали в мечи пазар на стойност над 6 трилиона $.

Не се очакваше да бъде по този начин. В началото на предходната година всеобщо се предсказваше, че Съединени американски щати ще изпаднат в криза, защото Федералният запас увеличи лихвените проценти, с цел да се бори с инфлационния камшик, невъобразим от десетилетия.

Китай, въпреки това, се очакваше да изпита стремглаво възобновяване, защото още веднъж отвори стопанската система си изцяло за търговия след строгите блокирания за битка с разпространяването на Covid-19.

Това не се случи. Данните за Брутният вътрешен продукт, оповестени в четвъртък, демонстрираха, че стопанската система на Съединени американски щати е приключила годината " с гръм и тропот ", нараствайки с 3,3% в действително изражение, поправено по отношение на инфлацията през четвъртото тримесечие, откакто се усили с 4,9% през третото. Инфлацията върви назад към задачата на Фед от 2% и страховете от криза избледняват.
 Може ли Китай да върне своето икономическо знамение през 2024 година?
Може ли Китай да върне своето икономическо знамение през 2024 година?

Попарените упования оправдаха подозренията в китайския модел на напредък

Проблемите на Китай са дълбоки и структурни

Китай, в противен случай, се бори под тежестта на траялия години срив на недвижимите парцели и най-тежката си поредност от дефлация от към 25 години. Износът, в миналото сериозен дирек на растежа, понижа през 2023 година, безработицата измежду младежите набъбна внезапно, а локалните управляващи са обременени с прекалено много задължения.

Въпреки че държавните данни демонстрират, че стопанската система е постигнала задачата за годишен напредък на управляващите, като се е нараснала с 5,2% през 2023 година, има съмнения, че това не е вярна картина на протичащото се.

Разбира се, номиналният Брутният вътрешен продукт не е единственият метод за премерване на размера на стопанската система на една страна.

Икономистите също употребяват нещо, наречено паритет на покупателната дарба, което се пробва да вземе поради разликите в цените сред страните за една и съща стока или услуга. На тази база, както е изчислено от Bloomberg Economics, Китай изпревари Съединени американски щати към 2016 година: Един $ в Китай просто купува доста повече, в сравнение с в Съединени американски щати.

Но доста наблюдаващи не считат, че това е най-хубавият метод за премерване на икономическата тежест на международната сцена. За това номиналният Брутният вътрешен продукт се смята за по-добър ориентир.

" Пандемията прикри доста от слабостите на Китай, които са дълбоки и структурни и ще продължат през десетилетието - според от способността им да се реформират ", сподели Джош Липски, някогашен консултант на МВФ, който в този момент е шеф на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

Междувременно Съединени американски щати изненадаха икономистите с устойчивостта на стопанската система си след пандемията. Някои даже подозират, че страната може да е на прага на повишение на растежа на продуктивността, което ще разреши на стопанската система да пораства по-бързо, без да генерира инфлация.

Въпреки това последният акт в акцията на Фед за връщане на инфлацията в Съединени американски щати до задачата от 2% към момента не е написан. Все още съществува риск политиката да остане прекомерно строга за прекомерно дълго време и да провокира спад.

Пазарът на труда демонстрира признаци на намаляване. В резултат на това създателят на MacroPolicy Perspectives LLC и някогашен икономист от Фед Джулия Коронадо сподели на уеб семинар на American Enterprise Institute в сряда, че рисковете от криза са по-високи в този момент, в сравнение с при започване на 2023 година, все пак нейната прогноза остава, че такава ще бъде избегната.

Съединени американски щати имат и дълготрайни опасения, в това число исторически висок бюджетен недостиг.

Все отново историята от предходната година е ясна.

" Всички приказки за това, че Китай ще стане най-голямата стопанска система в света съгласно размера на Брутният вътрешен продукт, бяха оставени на назад във времето, в случай че не и отсрочени за неопределен срок ", сподели Липски.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР