Съединените щати и Тайван приключиха преговорите по търговско споразумение за

...
Съединените щати и Тайван приключиха преговорите по търговско споразумение за
Коментари Харесай

САЩ и Тайван засилват търговските връзки

Съединените щати и Тайван завършиха договарянията по комерсиално съглашение за задълбочаване на икономическите връзки на фона на възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин, съобщи Агенция Франс Прес.


" Това достижение съставлява значима стъпка напред в укрепването на икономическите връзки сред Съединени американски щати и Тайван ", съобщи в изказване Катрин Тай, търговски представител на Съединени американски щати (USTR).

Инициативата на Съединени американски щати и Тайван за търговия на 21-ви век има за цел да подтиква търговията посредством усъвършенстване на митническите инспекции, възстановяване на регулаторните процедури и въвеждане на антикорупционни ограничения сред Съединени американски щати и самоуправляващия се остров Тайван.

Въпреки че Съединените щати и Тайван нямат публични дипломатически връзки, те поддържат неофициални връзки посредством фактическото посолство на Съединени американски щати в страната - Американския институт в Тайван.

През последните години Пекин ускори заканите и реториката си против Тайван, като усили военните учения в моретата към острова и работи за спиране на формалните му връзки с страни по света.

Въпросът провокира рядко срещано двупартийно единодушие в Съединените щати, като през последните 12 месеца политици, измежду които републиканският ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти и предшественичката му от Демократическата партия Нанси Пелоси, се срещнаха обществено с тайванския водач Цай Инг-уен, предизвиквайки остри рецензии от страна на Китай.

Първото съглашение в границите на самодейността ще разреши на американските предприятия " да доставят повече артикули на Тайван и тайванските клиенти, като в същото време се основават по-прозрачни и рационализирани регулаторни процедури, които могат да улеснят вложенията и икономическите благоприятни условия на двата пазара, изключително за дребните и междинните предприятия ", се споделя в изказването.

Споразумението, което към момента би трябвало да бъде подписано от двете страни, ще " задълбочи комерсиалното партньорство и ще усили комерсиалните потоци сред Съединени американски щати и Тайван, с цел да се насърчат нововъведенията и приобщаващият стопански напредък за служащите и предприятията ", съобщи USTR.

" Очакваме с неспокойствие да продължим тези договаряния и да завършваме едно устойчиво и висококачествено комерсиално съглашение, което да се оправи с неотложните стопански провокации на 21-ви век ", съобщи Тай. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР