Съдийската колегия на ВСС взе решение да изпрати запитване до

...
Съдийската колегия на ВСС взе решение да изпрати запитване до
Коментари Харесай

Съдийската колегия на ВСС ще пита съдиите от Апелативния спецсъд дали и как е накърнена независимостта им от ВКС

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет взе решение да изпрати питане до съдиите в Апелативния спецсъд, в което те да отговорят дали е била нарушена независимостта им и в случай че да, в какво се показва това.

Решението беше взето поради изпратено от съдиите искане за мнение от Висш съдебен съвет за това дали посредством инспекцията на Върховен касационен съд по делото против Десислава Иванчева и Биляна Петрова се прави опит за оказване на въздействие върху вътрешното разбиране на съдиите по делото. И дали инициирането на такава инспекция по неприключило произвеждане е правомерна и позволена.

Колегията реши да отсрочи разискването на точката, до момента в който не получи отговор от съдиите изпратили до тях искане за мнение.

Проверката на Върховен касационен съд сподели голям брой нарушавания, измежду които, че съдиите са спрели осъществяването на домашния арест за Иванчева и Петрова без да е имало още "годен правосъден акт " от първата инстанция. Те не са разполагали с протокола от извършеното правосъдно съвещание, с което мярката на подсъдимите се променя в по-лека.

По-рано през днешния ден ръководителят на спецапелативния съд Георги Ушев възрази против изводите от инспекцията. В писмо до проверяващите от Върховен касационен съд и до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Ушев акцентира редица доводи, с които оборва констатациите на висшите съдии, инспектирали делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР