Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие декларация по

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие декларация по
Коментари Харесай

И съдийската колегия указа на медиите какво се надява да не правят по дело на Ператa в Бургас

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри декларация по случая с двете неоправдателни решения на Бургаския областен съд против два локални уеб страницата, заведени по искове на Петър Низамов - Перата.

Исковете на Низамов са били за непозволено увреждане за две изявления от март 2012 година със заглавие
" Биячите от " Джубокс " остават в ареста ", написани по прессъобщения на прокуратурата и полицията. Съдия Калин Кунчев осъжда " Бургасинфо " и " Бургаснюз " да заплатят на Низамов надлежно по 2000 лева и 500 лева за породените му неимуществени вреди – претърпян нравствен дискомфорт. Искът на Перата е почетен отчасти, тъй като той е желал надлежно 20 и 15 хиляди лева Решенията не са дефинитивни.

След публикуването на двете решения бургаски медии изпратиха декларация до правосъдния съвет, основния прокурор и държавното управление.

Вчера съдийската гилдия реши да разиска случая, откакто етичната комисия също се самосезира. Материалите бяха изпратени до локалната етична комисия в Окръжен съд в Бургас, а колегията одобри на изключително съвещание, декларация.

В нея се показва " религия, поддръжка и разбиране в силата на конституционно прогласената самостоятелност на правосъдната власт в Република България " и се показва вяра, че с дейностите си журналистическата гилдия в Бургас не се оптива да оказва напън върху съда " по неприключило правосъдно произвеждане и за въздействие върху неговата безпристрастност ".

" Държавните органи, юридическите лица и жителите, без значение от правния и публичния си статус, са длъжни да съблюдават законите и откритите етични стандарти. Това се отнася с особена мощ до експертите в тези обществени сфери, които имат средствата и опциите да влияят и въздействат върху публичното мнение. Членовете на Съдийската гилдия показваме паниката си по отношение на отразените в някои медии изказвания за неетично и непрофесионално държание на български арбитър при осъществяване на служебните му отговорности ", гласи още мнението.

Според членовете на колегията, сходни дейности имат отрицателен резултат, както " върху обществения имидж на съда и правосъдната власт, по този начин и върху журналистическата общественост и медиите, което изисква съблюдаване на салдото сред конституционните правила за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на правосъдната власт ".

В декларацията се показва изрично опълчване " на общественото заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се насочат внушения за пристрастност, липса на обективност и несъответственост с високите професионални и нравствени условия към длъжността на съдията ".

" Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет осъжда всяко посягане върху независимостта на правосъдната власт и българските магистратите ", написа още в декларацията.

По-рано през днешния ден от Асоциацията на европейските публицисти в България дефинираха решенията на арбитър Калин Кунчев от Бургаския областен съд като " скандални "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР