Съдията поясни, че не иска да седне до Зартова, защото

...
Съдията поясни, че не иска да седне до Зартова, защото
Коментари Харесай

Съдия Цариградска: Тази мафиотска структура се случва и с много с...

Съдията разясни, че не желае да седне до Зартова, тъй като счита, че тя персонално е съдействала за чадъра - прокурорски и от службите, на Божанов.

" Имам право да не бъда в допълнение виктимизирана ", сподели Цариградска, като се обърна към депутата от ГЕРБ Росица Кирилова, която настояваше изслушваните да стоят, тъй че да се виждат жестовете и мимиките им.

Малко откакто арбитър Цариградска уточни, че е завела каузи против " една трибуквена медия " поради офанзивите против нея, се стигна до
безпорядък в залата и замяна на реплики сред представител на " ПИК " и Цариградска и намесата на Никола Минчев.

Цариградска напомни, че натискът против нея е почнал след очернящи изявления в тази медия.

Още при започване на чуването депутатите попитаха за какво арбитър Владислава Цариградска не е седнала при хората, които следва да бъдат изслушани, а тя изясни, че достойнството и достолепието й на български магистрат не разрешават да седне до досегашния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Росица Кирова от ГЕРБ настоя да вижда хората, които са изслушвани, с цел да може да реши по жестове и реакции истинността на казаното. Йоаким Каламарис, който също твърди, че е бил изнудван от Мартин Божанов-Нотариуса също изясни, че не желае да седи до Зартова, което наложи разбъркване в залата.

Цариградска уточни и имената на юристите Велимир Атанасов и Калин Чанков като работили дружно с Божанов. Тя съобщи, че има и още един човек, който вижда в залата сега, само че той е жител и не загатна името му.

Съдия Цариградска описа по какъв начин през годините са подценявани обстоятелствата и доказателствата, които е давала на прокуратурата. Посочи, че не е била разпитана от арбитър, което значи, че в случай че й се случи нещо, показанията й ще са без значение. Тя не е уведомявана какво се прави по следствието и в качеството си на потърпевш.

 

Съдията прикани депутатите да изискат от Сметната палата отчета за КТБ и по какъв начин са изтичали средства от нея към медии. Тя уточни и че Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства (СРС) е един ненужен орган. Според нея би трябвало да се ревизира какво е ставало с разрешенията, които съдията Георги Ушев - някогашният ръководител на апелативния спецсъд, е давал за подслушване и следене на магистрати. Вследствие са били подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушаване на съдийската загадка.

 

Цариградска изиска и надзор над основния прокурор и информация какви преписки има в прокуратурата против магистрати от 2010 година насам. Това съгласно нея ще илюстрира какво може да се случи от корист с пълномощията на прокуратурата.

Тя насочи народните представители и към информация на ГДБОП, обвързвана с спора на Борислав Сарафов и Иван Гешев. Подозрението й е, че в нея се крие значима информация. Не е оценена и активността на спецсъдилищата, нанесли непоправими вреди. Съдията напомни за златото на потърпеншия от проблема " Осемте джуджета " и прикани да се изследва какво се у случвало с материалните доказателства в спецпрокуратурата.

Цариградска насочи и към " хранилки ", като Инспектората на Висш съдебен съвет и други, които съгласно нея също се нуждаят от инспекция.

На въпрос на Кирова съдията уточни, че няма да оповестява имена на настоящи магистрати - с цел да не попречи на следствието и с цел да не се трансформира в " трибуквена медия ".

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР