Съдия Венета Цветкова от Софийския градски съд отказа да прекрати

...
Съдия Венета Цветкова от Софийския градски съд отказа да прекрати
Коментари Харесай

Съдът не откри фашизъм нито в Луковмарш, нито при организаторите му

Съдия Венета Цветкова от Софийския градски съд отхвърли да приключи регистрацията на посочената като неонацистка паравоенна противоконституционна организация Български народен съюз – Еделвайс. От претекстовете в решението се схваща, че БНС е съдружие на родолюбци, което не е сторило никому нищо неприятно. БНС е главен основател на Луковмарш, утвърдил се като годишен събор на крайни националисти и неонацисти в центъра на София.

В решението си арбитър Цветкова споделя, че личността на ген. Христо Луков е спорна и по-скоро няма общо с фашизма и антисемитизма. От изводите ѝ се схваща, че с Луковмарш проблем няма. През последните години демонстрацията не съумява да получи позволение от Столичната община.

Изводите на съдийката оставят усещането, че Луковмарш е шествие на патриоти, които са облечени с военни униформи единствено от почитание към ярки български исторически персони. Съдия Цветкова приема всички проблематични изявления на членовете на БНС-Еделвайс като техни персонални прояви, които нямат общо с организацията. С този способ тезата на прокуратурата за неонацисткия паравоенен темперамент на организацията е разрушена.

Държавното обвиняване може да апелира пред Софийския апелативен съд.

Прокуратурата показва, че на уеб страницата на сдружението са отправяни изказвания, които “имат расова, религиозна и етническа устременост, с отрицателен заряд “. Напомня се за идейната непосредственост на идейната непосредственост на БНС със Съюза на българските национални легиони, воден от военачалник Христо Луков. Прокуратурата цитира думи на водача на БНС, че " легионът " на Луков е властническо придвижване, в чиято основа стоят фашистката и нацистката идеология, антисемитски хрумвания и отбрана на еднопартийната страна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР