Съдия отмени частично забраната на Джорджия за даване на храна и вода на гласоподавателите в избирателните линии

...
Федерален съдия в петък стесни раздел от изборния закон на
Коментари Харесай

Федерален съдия в петък стесни раздел от изборния закон на Джорджия, който забранява практиката на раздаване на храна и вода на гласоподаватели, чакащи на опашка, за да гласуват, както и спря прилагането на изискването гласоподавателите да поставят рождените си дати върху външния плик на техните бюлетини.

Американският окръжен съдия Дж. П. Були обаче отхвърли исканията на съдебните оспорващи законодателството на щата за преразглеждане на изборите от 2021 г. да блокира аспекти на закона, които ограничават кой може да достави бюлетина за отсъствие от името на друг гласоподавател и които определят ограничения за това къде се пускат кутиите за гласуване може да се настрои.

Неговото решение за така нареченото затопляне на линията позволи забраната да продължи да се прилага в това, което той нарече „буферна зона“ около избирателно място, в рамките на 150 фута от сградата, където се гласува. Но той постави на пауза прилагането на забраната в „допълнителната зона“ или допълнителни зони, които са в рамките на 25 фута от избирател, стоящ на опашка.

„В центъра на това заключение беше фактът, че за разлика от разумния радиус от 150 фута на буферната зона, допълнителната зона няма граници“, пише той. „С.Б. 202 забранява на организациите (като ищците) да участват в дейности за подпомагане на линията в допълнителната зона, т.е. ако са в рамките на двадесет и пет фута от гласоподавател - дори ако организациите са извън буферната зона от 150 фута.

В решението си относно изискването за дата на раждане във външния плик Були пише, че защитниците на разпоредбата „не са представили никакви доказателства, че бюлетините за задочно гласуване, отхвърлени поради неспазване на изискването за дата на раждане, са били фалшиви бюлетини“.

„Като се имат предвид представените доказателства, Съдът просто не е убеден, че премахването на изискването за рождена дата крие риск от въвеждане на фалшиви бюлетини или застрашава почтеността на изборите“, каза той.

През 2021 г. републиканският губернатор Брайън Кемп подписа широкообхватния закон за изборите, наречен Закон за почтеност на изборите, който забранява раздаването на храна или вода на хора, които стоят на опашка, за да гласуват, наред с други противоречиви разпоредби.

Поддръжниците на републиканците защитиха мярката с аргумента, че тя е необходима за повишаване на доверието в гласуването в щата. Неговите критици обаче осъдиха разпоредбата за затопляне на опашката като опит за ограничаване на гласуването, което може да е насочено към цветнокожи хора, които са склонни към демократите и чиито секции често чакат дълго, за да гласуват.

В отговор няколко групи за граждански права и права на глас заведоха дело, оспорвайки закона.

Рахул Гарабаду, старши адвокат по избирателните права в Американския съюз за граждански свободи на Джорджия, похвали решението на съдията като „важна победа за всеки имащ право на глас избирател в Джорджия“.

„Съдът призна, че гласоподавателите не трябва да бъдат лишавани от избирателни права, ако са забравили да напишат рождената си дата върху плика си за задочно гласуване или арестувани за предлагане на храна или напитки на избиратели на опашка извън зоната от 150 фута около избирателните секции“, каза Гарабаду в изявление. „Борбата срещу SB 202 продължава, но днешните решения представляват важна победа за всеки имащ право на глас избирател в Грузия.“

Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер каза в изявление, че решението „трябва да има ограничен ефект“.

„Поради добрата работа, която както щатските, така и окръжните служители по изборите са свършили, за да осигурят кратки опашки за избирателите, това решение трябва да има ограничен ефект“, каза той. „Благодарен съм, че забраната за даване на ценни неща на избирателите остава в сила в рамките на 150 фута от избирателното място. Всички гласоподаватели трябва да имат правото да гласуват спокойно, без да бъдат обект на потенциално нежелано привличане.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР