Съдия от Никулинския районен съд в Москва постанови журналистът Иван

...
Съдия от Никулинския районен съд в Москва постанови журналистът Иван
Коментари Харесай

Домашен арест до 7 август за руския журналист Голунов

Съдия от Никулинския областен съд в Москва постанови журналистът Иван Голунов да бъде подложен под домакински арест до 7 август, съобщи ТАСС. Близо 300 души се бяха събрали пред съда през вчерашния ден, с цел да го поддържат.

Съдията отхвърли настояването на следствието за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, и наложи домакински арест за период от два месеца със общоприетите ограничавания - възбрана за прилагане на интернет, другарство по телефона с други лица с изключение на с юристите и следователите, възбрана за овакантяване на жилището и за промяна на местожителството, предава Българска телеграфна агенция.

38-годишният проверяващ публицист от самостоятелното интернет издание " Медуза " съгласно московската полиция е бил арестуван на 6 юни на бул. " Цветной " на 6 юни и в раницата му били открити към 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата, където живеее чартърен - още 5 грама кокаин. Вчера му бе повдигнато обвиняване в опит за разпространяване на опиати. Представителят на прокуратурата на вчерашното съвещание поддържа настояването на следствието за задържане под стража на Голунов с претекста, че той е упрекнат в тежко закононарушение, а има чуждестранен паспорт и може да се укрие, като замине за чужбина. Следствието също така разполагало с доказателства, че той употребявал наркотични субстанции.

Голунов не се призна за отговорен и съобщи: " Не съм направил закононарушение, подготвен съм да спомагам на следствието, към опиатите нямам никакво отношение и в никакъв случай не съм употребявал ".

Неговите сътрудници, както и правозащитници, считат, че обвиняванията са изфабрикувани. Колегите му стачкуваха пред постройката на московската полиция на " Петровка " 38 с гледище да бъде освободен. По-рано през вчерашния ден журналистът бе настанен в болница, откакто се почувствал зле. В правосъдната зала той изглеждаше зле и се просълзи, когато съдията прочете решението за домашния арест, отбелязва Франс прес. Неговият юрист, правозащитникът Павел Чиков, бе съобщил преди този момент, че лекарят от " Бърза помощ " е установил съмнение за счупено ребро, мозъчно разтърсване и хематоми, само че лекарите в болничното заведение не потвърдиха диагнозата.

Според генералния шеф на уеб страницата " Медуза " Галина Тимченко и основния редактор Иван Колпаков Голунов е преследван поради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни закани съвсем всекидневно. Самият той съобщи пред съдията, че обвиняванията против него са свързани с следствията за мафиотската делба на " бизнеса с гробищата " в Москва.

Сайтът " Медуза ", учреден през 2014 година, за няколко години се наложи като една от най-уважаваните медии в Русия, отбелязва Франс прес. Седалището му е в Рига, Латвия, само че някои от публицистите му са основани в Русия.

Мнозина от събралите се пред постройката на съда носеха плакати с надпис: " Аз съм журналистът Иван Голунов, арестувайте и мен! " Няколко души са били арестувани, съгласно кореспондента на Агенция Франс Прес.

Съветът при президента за правата на индивида изиска инспекция на законността и обосноваността на дейностите на полицията, а късно нощес, след посредничество на депутати пред прокуратурата, делото на Голунов бе трансферирано на Главното следствено ръководство на Следствения комитет на Руската федерация за Москва - " с цел да не го проверява същият орган, който го е арестувал ", както изясни пред ТАСС заместник-председателят на Комитета по сигурността в Държавната дума Александър Хинщейн. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР