Съдията се надява да реши до Деня на благодарността дали 14-та поправка дисквалифицира Тръмп от гласуването в Колорадо през 2024 г.

...
Съдия от Колорадо каза в понеделник, че се надява да
Коментари Харесай

Съдия от Колорадо каза в понеделник, че се надява да реши до Деня на благодарността дали забраната на 14-та поправка на бунтовниците да заемат поста означава, че бившият президент Доналд Тръмп е дисквалифициран от участие в президентските избори на щата през 2024 г.

Съдия Сара Уолъс направи коментарите по време на изслушване, в което тя определи ускорен график за делото, което беше инициирано от група за наблюдение, наречена Граждани за отговорност и етика във Вашингтон, или CREW, от името на двупартийна група избиратели от Колорадо.

Адвокатите на държавния секретар на Колорадо Джена Грисуолд, демократ, не заеха позиция по делото в понеделник, но подчертаха „твърдия краен срок“ от 5 януари за уреждането му. Нейната служба трябва до тази дата да удостовери имената на всички кандидати, които ще бъдат отпечатани на първичните президентски избори в щата, насрочени за 5 март.

Изслушванията са насрочени за края на октомври за преглед на доказателства, изслушване на свидетели и разглеждане на различни оспорвания на делото – повечето от които все още не са заведени от адвокатите на Тръмп – проправяйки пътя за вероятно решение до Деня на благодарността.

Това беше първото голямо изслушване по дело за дисквалификация срещу Тръмп от 14-та поправка. Либерални активисти и конституционни учени от целия идеологически спектър изразиха подкрепа за теорията, че действията на Тръмп след изборите през 2020 г. не му позволяват да заема бъдещ пост.

ТОПШОТ - Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред поддръжници от The Ellipse близо до Белия дом на 6 януари 2021 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. - Хиляди поддръжници на Тръмп, подхранвани от фалшивите му твърдения за измама на гласоподавателите, наводняват столицата на нацията, протестирайки срещу очакваното удостоверяване на победата на Джо Байдън в Белия дом от Конгреса на САЩ. (Снимка от Brendan Smialowski / AFP) (Снимка от BRENDAN SMIALOWSKI/AFP чрез Getty Images) TOPSHOT - Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред поддръжници от The Ellipse близо до Белия дом на 6 януари 2021 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. - Хиляди поддръжници на Тръмп, подхранвани от фалшивите му твърдения за измама на гласоподавателите, наводняват столицата на нацията, протестирайки срещу очакваното удостоверяване на победата на Джо Байдън в Белия дом от Конгреса на САЩ. (Снимка от Brendan Smialowski / AFP) (Снимка от BRENDAN SMIALOWSKI / AFP чрез Getty Images) Брендън Смяловски/AFP/Getty Images

Разпоредба на 14-та поправка след Гражданската война гласи, че всеки американски служител, който положи клетва да спазва конституцията на САЩ, е дисквалифициран от заемане на бъдеща длъжност, ако е „участвал в въстание или бунт“ или ако е „оказал помощ или утеха“ на бунтовниците . Конституцията обаче не посочва как да се наложи тази забрана и тя е била прилагана само два пъти от края на 1800 г., когато е била използвана широко срещу бивши конфедерати.

CREW съди Гризуолд и Тръмп в щатския съд в Колорадо. Групата иска съдия да забрани на Грисуолд да печата бюлетини с името на Тръмп за първичните избори на Републиканската партия на 5 март и общите избори през ноември 2024 г., ако той е кандидатът на Републиканската партия.

Тръмп отрича да е извършил неправомерни действия по отношение на бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия и атакува CREW по име на последните политически събития. Говорител на кампанията на Тръмп по-рано каза, че онези, които насърчават идеята за дисквалификация на 14-та поправка, „разтягат закона до неузнаваемост“.

Съдията каза в понеделник, че очаква евентуалното й решение да бъде обжалвано. Повечето правни експерти смятат, че Върховният съд на САЩ вероятно ще получи последната дума по тези въпроси преди изборите през 2024 г.

„Виждам работата си тук, поне отчасти, като да отнеса това до Върховния съд на Колорадо, ако приемем, че то продължи напред“, каза Уолъс. „И мисля, че трябва да им дам решение до Деня на благодарността и няма да се произнасям от пейката в случай като този.“

На изслушването адвокатите на Тръмп сигнализираха как ще се опитат да спрат предизвикателството, като се очаква този месец да бъде отхвърлено искане. Те твърдяха, че делото е опит да се потъпчат правата на Първата поправка на Тръмп и казаха, че CREW бърза да придвижи делото твърде бързо.

„Това е голям лук с много слоеве. Искаме да разберем напълно тези слоеве“, каза адвокатът на Тръмп Скот Геслер, който преди това е бил държавен секретар на Колорадо.

Геслер каза, че наистина „вярва, че чувството за спешност е оправдано“ при разрешаването на делото, но че предложеният бърз график от CREW е ненужен „подход на косъм“.

Подобно предизвикателство срещу Тръмп е в ход в Минесота, водено от различна група. Очакват се още съдебни дела с наближаването на предварителните избори през 2024 г. и тъй като Тръмп държи командваща преднина в надпреварата за Републиканската партия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР