Съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд осъди България в

...
Съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд осъди България в
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд осъди България в Страсбург. По нейно предпочитание обаче обезщетение не й е присъдено . Страната ни е наказана от Европейския съд по правата на индивида за нарушение правото на свободно изложение, оказва се от прессъобщение на съдa.

Според Европейски съд по правата на човека обаче България не е нарушила по отношение на Тодорова член 6 от Конвенцията за правата на индивида, правото на обективен развой.

Съдът в Страсбург смята, че макар данните за нарушавания на професионалните отговорности от страна на арбитър Тодорова, глобите против нея са били обвързани с обществените й изказвания . Според съда тези наказания биха имали " вцепеняващ резултат " върху свободата на изложение на Тодорова и тази на всички членове на националната правосъдна система по отношение на дейностите на Висш съдебен съвет и по въпроси за независимостта на правосъдната власт.

Според Европейски съд по правата на човека правосъдните управляващи в България не са съумели да стимулират задоволително своите санкционни решения по отношение на Тодорова и да обяснят за какво глобите са били нужни и пропорционални на нарушаванията. Съдът в Страсбург показва, че дисциплинарното произвеждане против Тодорова и наложените й наказания е представлявало интервенция в упражняването на нейното право на независимост на изложение.

Мирослава Тодорова реши да търси правата си в Страсбург във връзка със събития отпреди близо 10 години , когато тя е ръководител на Съюза на съдиите в България /ССБ/. Тогава организацията обществено подлага на критика процедурата по назначение на ръководител на Върховен административен съд, както и тази за избор на ръководител на Софийския градски съд, за който се споделя, че е непосредствен до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

След това, през 2011 година Висш съдебен съвет стартира дисциплинарна инспекция на Тодорова , която открива, че магистратът има забавени присъди по 57 каузи, поради което й понижава заплатата с 15 % за две години с решение от 2012 година Малко по-късно Висш съдебен съвет гласоподава да освободи от служба арбитър Тодорова поради доста закъснение на три каузи и за това, че е дала указания да се вкарат неверни данни в електронния указател на съда. Върховен административен съд обаче я връща на работа, откакто тя апелира уволнението си. През 2014 година Висш съдебен съвет въпреки всичко взема решение да намали арбитър Тодорова на служба в Софийския областен съд за две години.

Пред съда в Страсбург Тодорова показва, че дисциплинарните наказания и публичността на случая са уязвили правото й на персонален живот и репутацията й. Според Тодорова дисциплинарните производства против нея са били " маскирано наказване за обществено изразените й визии, критикуващи работата на Висш съдебен съвет ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР