Съдия Мария Дучева е одобрила споразумение, с което буквално е

...
Съдия Мария Дучева е одобрила споразумение, с което буквално е
Коментари Харесай

След як бой в дискотека и 2 листа наранявания съдът пусна условно Христо от Айтос

Съдия Мария Дучева е одобрила съглашение, с което безусловно е „ погалила “ с перце свирепият хулиган

Счупвания на лицевия череп вид Le Fort 2 и Le Fort 3 – двустранни фрактури на носни костици, двустранни счупвания на процесус фронталие максиле с компресионно пилфрагментно строшаване на латерална стена на максиларен синус, разбъркване на фрагментите и връзка на параназалния синус с подкожието, строшаване на задна стена на ляв максиларен синус с фрактурни линии с разбърквания и връзка на параназалния синус с мастикаторното пространство, коса линия на счупването на литералната стена на десен максиларен синус, линия на строшаване на горната стена на ляв максилавен синус под орбитата, счупвания в региона на 2 процесус фронталис, процесус максиларис, процесус темпоралис на скулната кост, строшаване на ламина птеригоидеамедиалис подкожния емфизем в лявата половина на долната челюст, които водят до трайно усложнение на дъвченето и говоренето за период от повече от 30 дни. Това са пострадванията, посочени в съдебно-медицинската експертиза , които 23-годишният Христо Петков е предизвикал на жертвата си 24-годишния Н.Станев при мелете пред дискотека в Айтос при започване на октомври 2022 година, видя Флагман.бг под кориците на делото.

Близо една година след бруталния побой пред нощния клуб, поради отсъствието на Христо, прокуратурата искаше да спре досъдебното произвеждане и да остави причинителя ненаказан ( ).

Сега обаче куриозите по този случай подължават. На 19 януари Районният арбитър от Айтос Мария Дучев а е подписала съглашение подписано сред прокурор Райко Стоянов и бранителят на Христо юрист Станко Кралев . В него се показва, че за това закононарушение му е повдигнато обвиняване за причиняване на междинна телесна щета , за което законът планува наказване до 6 години .

Интересен е въпросът за какво държавното обвиняване не е „ оценило “ действието на Христо като причиняване на тежка телесна щета по хулигански подбуди , предвид че нападателят и жертвата не се познават, няма персонален претекст за осъществяване на закононарушението, то е непредизвикано от жертвата и е осъществено на публично място, пред голям брой хора - все условия, които правосъдната процедура приема за обосноваващи по-тежка подготовка. Още повече при такова обвиняване наказването за виновника би било от 2 до 10 години затвор, разяснява пред Флагман.бг близка другарка до потърпевшия Н. Станев.

Всъщност, за всичките изброени нагоре пострадвания, Христо е получил е условна присъда от 5 месеца с изпитателен период от 3 години , откакто Районният съд е одобрил съглашението. За отбелязване е, че за надалеч по-леки закононарушения като шофиране след приложимост на алкохол/наркотици, владеене на дрога и тн., бургаските магистрати постановат много по-големи присъди.

Това навежда ли на мисълта, че всеки човек може да пребие съвсем до гибел някого, без значение заради каква причина, и да мине сред капките с условно наказване?

" За да бъде утвърдено едно съглашение, законодателят е сложил условие - наказването да не опонира на закона и морала. Настоящото наказване, въпреки и непротиворечащо на закона, на процедура " заплюва в лицето " морала. И тук въобще не става дума за отмъщение на потърпевшия. Двете съществени цели на наказването са самостоятелната и генералната предварителна защита, т.е. да се влияе възпитателно, както на причинителя, по този начин и на обществото. В сегашния случай прокуратурата, а за жалост и съдът, са работили " поощрително ", защото подоба присъда не би могла да възпре никого от осъществяване на противообществена демонстрация. Пет месеца условно наказване за нанесени голям брой счупвания по лицето и челюстта е неуместно даже за най-либералната правна система, каквато българската изрично не е! ", съобщи повереникът на потърпевшия - адв.Димитър Вълчев, който бе потърсен от Флагман.бг за коментар по отношение на случая.



" Агресията измежду младежите от ден на ден пораства, изключително в дребните обитаеми места. Подобни присъди предизвикват това държание. Ако това се наложи в практиката на съдилищата, ще си отгледаме едно потомство от евентуални убийци. Сега целият град знае, че можеш да излезеш на центъра на Айтос, да пребиеш брутално инцидентен жител, като безусловно му " размажеш физиономията " с ритници, след което да заминеш за чужбина и прокуратурата услужливо да те изчака да си дойдеш, когато ти е комфортно, с цел да подпишеш едно съглашение на смешно наказване. Споразумението въобще не е следвало да бъде одобрявано в тези параметри ", счита още юрист Вълчев.



Припомняме, че казусът е от 9 октомври 2022 година, когато Христо Петков бе задържан като главен участник в зверското меле. Компанията на Станев е била нападната без причина в дискотеката малко след 3 часа през нощта от Петков и другари. Излезли от обекта, с цел да решат казуса, само че вместо това – спорът ескалирал. Самият Н. Станев даже не е взел участие в пререканието, а непосредствено е бил повален от Петков на земята и налаган с изключителна свирепост, до момента в който е бил в безсъзнание.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР