Съдиите взеха това решение с 6-3 консервативно мнозинство и промени

...
Съдиите взеха това решение с 6-3 консервативно мнозинство и промени
Коментари Харесай

Стотици протестират в САЩ срещу забраната за аборти

Съдиите взеха това решение с 6-3 консервативно болшинство и промени фрапантно живота на американските дами. Консервативният арбитър Кларънс Томас допусна, че претекстовете на съда могат също да го накарат да преразгледа предходни решения, защитаващи правото на контрацепция, узаконяване на гей браковете в цялата страна и обезсилване на държавните закони, забраняващи гей секса.

Президентът Джо Байдън, който в петък изрази дълбокото си отчаяние от решението на съда, сподели в събота, че Белият дом ще следи по какъв начин страните постановат възбраните, като чиновниците на администрацията към този момент са алармирали, че възнамеряват да се борят с опитите за възбрана на хапчета, употребявани за медикаментозен аборт.

Белият дом съобщи, че също по този начин ще оспори всички старания на страните да лимитират опцията на дамите да пътуват отвън родния си щат, с цел да търсят аборт.

На протест в западен Илинойс в събота някогашният президент Доналд Тръмп похвали решението на Върховния съд, като го назова " победа за Конституцията, победа за върховенството на закона и на първо място победа за цялостен живот ".

За християнските консерватори, които дълго се бореха да анулират Роу, решението от петък беше скъпа победа и частично резултат от дълга акция за назначение на съдии против абортите във висшия съд. Решението имаше поддръжката и на тримата съдии, назначени от Тръмп.

Това е в несъгласие с необятното публично мнение. Около 71% от американците - в това число болшинството от демократите и републиканците - споделят, че решенията за спиране на бременността би трябвало да бъдат оставени на дамите и техните лекари, а не да се контролират от държавното управление. Мнозинството обаче поддържа някои ограничавания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР