Съдиите в Хага признаха Младич за виновен по 10 от

...
Съдиите в Хага признаха Младич за виновен по 10 от
Коментари Харесай

Къде може да излежи присъдата си Ратко Младич

Съдиите в Хага признаха Младич за отговорен по 10 от общо 11 обвинявания , измежду които геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени по време на войната от 1992-1995 година, жертви на която станаха 100 хиляди души.

Има възможност "касапинът от Босна " да приключи живота си отвън Холандия, в случай че се вземе поради тежкото му здравословно положение, подчертавано от неговата отбрана, и фактът, че в Международния арбитражен съд има прецеденти наказаните да излежават наказването си отвън стените на пандиза в Хага.

Най-реално е обаче да се чака, че юристите му няма да съумеят да издействат излизането му от Хага, най-малкото тъй като повече от десетилетие се е укривал от правораздаването.

Втори сюжет е сръбска болница, най-вероятно Военномедицинската академия. Вчера сръбският министър на правораздаването Нела Кубурович загатна, че сръбското държавно управление резервира гаранцията си за лекуване на Младич в Сърбия.

Трети вид би била клиника в Русия, като се има поради, че още през март Русия уведоми публично Международния арбитражен съд, че е подготвена да обезпечи медицински грижи на Младич.

И четвъртият вид е Ратко Младич да бъде изпратен в някой от скандинавските затвори, като някогашния президент на Република Сръбска Биляна Плавшич, която бе наказана през 2003 година на 11 години затвор за гонения на несръбско население в Босна по време на войната.
Трибуналът се съгласи да я изпрати в шведски затвор поради напредналата й възраст, влошеното здраве и обстоятелството, че е признала виновността си.
Младич обаче не извършва последното изискване, отбелязва "Блиц ", представен от Българска телеграфна агенция.

"Ратко Младич е привикнал да държи в ръцете си и живота, и гибелта. " Това са думи на някогашната говорителка на Международния арбитражен съд Флоранс Артман.

Ратко Младич няколко пъти се опита да увери обществеността, че Сребреница не се е случила, и през вчерашния ден правораздаването постави точка на тези опити, споделя Артман, разяснявайки присъдата на Младич. Тя отбелязва също, че при четеното на присъдата Младич се е опитал да редуцира процедурата, само че откакто съдът му отказал, е станал нервозен и целият свят е видял с очите си по какъв начин "човек, който е привикнал да има цялата власт, става безпомощен ".

В. "Вечерне новости " цитира изказване на Ратко Младич, предадено от сина му Дарко Младич, че "докато е жив, ще се бори да разкрие точната истина за битката на сърбите ". "Това беше единствено първото полувреме, ще се боря да се отхвърлят тези неистини и да се разкрие истината за битката на сърбите ", споделил генералът.

Дарко Младич споделя, че е бил към 10 минути с татко си след произнасянето на присъдата и някогашният военачалник бил ядосан, въпреки че очаквал такава присъда. "Баща ми сподели, че всичко това е опит да се криминализира сръбският народ, който се е защитавал от експанзия ", споделя Дарко Младич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР