Съдиите обаче виждат противоконституционност в така наречените квоти за преназначаване

...
Съдиите обаче виждат противоконституционност в така наречените квоти за преназначаване
Коментари Харесай

КС отряза Гешев: Закриването на органите на спецправосъдието не противоречи на Конституцията

Съдиите обаче виждат противоконституционност в по този начин наречените квоти за преназначаване на магистратите в другите съдилища и прокуратури.

Решението идва две седмици преди профилираните правосъдни структури да престанат да съществуват. Заради сезирането на Конституционния съд от основния прокурор Иван Гешев Висшият правосъден съвет краткотрайно спря преназначаването на спецмагистратите. Сега правосъдните кадровици имат 14 дни, с цел да създадат това.

Въвеждането на квотите беше, с цел да няма прекомерно доста скупчване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

С това беше въведено условието за избран брой магистрати, които могат да дойдат в тези съдилища. Сега обаче решението на Конституционния съд ще би трябвало да преобърне модела и Висшият правосъден съвет, който поради делото в Конституционен съд, което беше по искане на основния прокурор Иван Гешев, ще би трябвало в доста къси периоди да извърши преназчението.

На 28 юли не би трябвало да съществуват Специализираният съд и Специализираната прокуратура, т.е. до тогава би трябвало да се задвижи процедурата по преназначаването. А от този ден нататък да има и прекачване делата и решение на въпросите с архивите на Специализирания съд и прокуратура.

По-късно през днешния ден се чакат и мнения на институциите, които би трябвало да работят съгласно решението на Конституционния съд. А то е второто следващо през тази седмица - искане на противоконституционност на основния прокурор беше отхвърлено, като то беше обвързвано с опцията обвинител номер едно да бъде извикван и изслушван в Народното събрание и депутатите да дават инструкции към неговите отчети. И там Конституционен съд не откри противоконституционност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР